Una victòria enverinada?

A Espanya, la derrota de Felipe Gonzàlez a les eleccions de 1996 va ser titllada de “dulce derrota”.

Cameron la setmana passada, va guanyar les eleccions generals per majoria absoluta. Una majoria justa, però absoluta al cap i a la fi.

Ara se li demanarà, alguns li exigiran, complir amb la seva promesa de convocar el 2017 un referèndum per preguntar si el RU vol seguir a la UE o en vol sortir. Ja té nom: un Brexit?

Cameron parla de renegociació de les relacions entre la UE i el Regne Unit. Els temes que posaria sobre la taula serien: limitar la lliure circulació de persones; limitació dels beneficis socials dels immigrants de la UE; aprofundir en el mercat únic mantenint els privilegis de la City; que la legislació nacional prevalgui a la de la UE; i, quedar-se al marge de Schengen, de l’euro o de qualsevol iniciativa que entenguin que significa més integració.

En la negociació amb la UE, Cameron podria intentar ser prudent en les reivindicacions, però l’important ala euroescèptica del Partit Conservador, amb la inestimable col·laboració que de ben segur els farà la UKIP, li posaran molt difícil.

Per altra banda, la UE té suficients conflictes oberts ( Grècia, Rússia/Ucraïna, l’ex-Iugoslàvia,…) com per estar en disposició de fer massa concessions a unes peticions del Regne Unit que sobrepassen algunes línies vermelles, com ho és la restricció de la lliure circulació de persones.

Els conservadors ja van passar per una situació similar, el 1992 quan John Major va governar amb una majoria fràgil i que justament fou l’ala més euroescèptica del seu propi partit, la que li va portar el més gran desgast, perdent les següents eleccions en benefici dels laboristes, l’any 1997.

Cameron té una legislatura difícil amb dues considerables pedres a la sabata: Escòcia i la Unió Europea.

Serà aquesta victòria de Cameron, una victòria enverinada?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada