Una de cada cinc dones amb càrrecs directius a l’empresa privada renuncia a agafar el permís de maternitat

Llegeixo una notícia a El País que em confirma el sostre de vidre que tenen les dones en la seva carrera professional. I és que, segons una enquesta realitzada on line per l’Institut d’Estudis Superiors de l’Empresa (IESE) entre un miler de directius i directives, les dones que ocupen llocs destacats prescindeixen fins i tot de la baixa maternal a la qual tenen dret, de manera que el terreny que guanyen en l’esfera professional la perden en la personal. Així, un 18% renuncia al seu permís per maternitat perquè tenen por de les repercussions laborals d’aquestes baixes, mentre que pels homes, el fet d’atendre els fills els suposa un reconeixement social molt positiu. Tanmateix, només un 12% dels homes demanen permís de paternitat.

Per a les dones, el criteri determinant a l’hora de prendre una decisió sobre la trajectòria laboral és la possibilitat de conciliar el temps de treball amb el personal i familiar. Pels homes, en canvi, pesa el mateix la promoció professional que aquest equilibri. Es constata que a ells els motiva més l’augment de sou i el que representa el desenvolupament de noves tasques.

Aquesta notícia m’entristeix i em preocupa. Quina societat esperem construir? On és la llibertat de la que tant ens agrada parlar? És que es pot considerar lliure una dona que decideix no tenir fills, o abandonar la seva vida professional per por a perdre una cosa o l’altra? La meva generació hem lluitat i treballat molt per poder participar com a dones en la construcció d’una societat justa i lliure. Sabeu que tot i ser dels països de la Unió Europea amb la jornada laboral més llarga, estem entre els que tenen un nivell de productivitat més baixa? Crec que es pot afirmar que la sostenibilitat d’aquest model és altament qüestionable, i apunta a una necessitat d’adoptar urgentment més mesures de conciliació i a la necessitat d’un pacte social amb tots els actors, inclosos sindicats i empreses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada