Un fràgil compromís pel pressupost europeu (nota de premsa)

El ple del Parlament Europeu ha aprovat el pressupost de la UE per 2013.

Durant la sessió plenària d’Estrasburg d’aquesta setmana, el Parlament Europeu ha donat llum verda als pressupostos europeus de 2013, que sumen, aproximadament, 150.000 milions d’Euros (equivalent a un 1,13% del PIB de la Unió). També s’ha aprovat  un paquet rectificatiu per cobrir el deute pendent del 2012 que puja a 3.000 milions d’Euros.

En aquest sentit, el vist-i-plau del Parlament pels comptes de 2013 s’ha condicionat al compromís del Consell Europeu per pagar l’import pendent de l’exercici d’enguany (3.000 milions d’€). Aquests problemes de liquidesa són, precisament, els que van motivar un intens debat entorn a la provisió dels fons suficients per programes fonamentals de la UE, com les beques Erasmus o els fons estructurals.

El saldo negatiu dels comptes es deu a un desajust entre les previsions que la Comissió Europea va fer per per l’any 2012 i la quantitat que el Consell finalment va posar a disposició, molt per sota d’aquestes previsions.

El pressupost de 2013 assigna una dotació menor a la prevista en el del 2012, que era d’un 1,15% del PIB de la UE). Maria Badia, membre del Grup dels Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu (S&D) ha assenyalat que “es tracta d’un pressupost de l’austeritat i que no garanteix l’acompliment dels objectius fonamentals de la UE: la recuperació econòmica, el creixement i la creació d’ocupació“.

A tall de comparació, cal recordar que les despeses previstes en el pressupost federal dels Estats Units pel mateix exercici fiscal equivalen a un 23,3% del PIB del país. Es tracta d’un autèntica aposta del govern dels EUA per estimular el creixement i generar confiança entre la ciutadania. I la prova és, que el seu rendiment econòmic en el camí de sortida de la crisi dista molt del de la UE“, ha afegit Badia.

Tanmateix, el Parlament Europeu ha recolzat la proposta del Consell i ha donat llum verda als comptes de 2013 amb el compromís de l’aportació pendent del 2012 (3.000 milions d’€). El Grup S&D ha advertit que si el Consell no amplia l’import dels compromisos pel 2013, els problemes per l’execució dels comptes de 2012 es repetiran.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada