Sobre un possible acord de lliure comerç entre la UE i els EUA

Eurodiputats de la Comissió de Comerç Internacional amb Miriam Shapiro (centre), representant del Departament de comerç del Govern dels EUA.

Aquesta setmana he estat a la 73a trobada del TLD (Transatlantic Legislators Dialogue), Diàleg Transatlàntic de Legisladors, a Washington al Capitol Hill, amb una vintena de diputats i diputades del Parlament Europeu i de la Cambra de Representants dels US. L’agenda es centra en com incrementar el comerç Transatlàntic per impulsar el creixement i la creació de llocs de treball i té la vista posada en un possible acord de comerç entre els USA i la UE. Ja fa dos anys que es treballa per posar les bases de l’inici de les negociacions i arribar a un acord que haurà de superar molts entrebancs; només cal recordar qüestions com els subsidis a l’agricultura; els desencontres de la indústria aeronàutica (Boeing/ Airbus); l’acord Swift, per la utilització de data dels passatgers en la seguretat aèria després de l’11-S, entre d’altres.

Tenim el repte d’una major coordinació en l’economia, especialment en les àrees de supervisió i de prevenció de riscos i pel manteniment d’un serveis financers viables que implementin les normes internacionals. Hem de considerar la qüestió de la seguretat dels ciutadans, de les empreses i dels governs en l’ús de l’Internet, que demana el desenvolupament d’estàndards i mesures comuns que compleixin el doble objectiu de protegir la seguretat i la llibertat a la xarxa. I podem i hem de parlar de les nostres diferències per arribar a acords. Però en moments de crisi com l’actual en les dues bandes de l’Atlàntic i sent conscients que els problemes d’una banda ho són també de l’altra, cal posar l’èmfasi en arribar al màxim d’acords i el més aviat possible. Eliminar barreres, econòmiques i no econòmiques, per fer possible que els intercanvis entre 800 milions de ciutadans i ciutadanes -300 als US i 500 a la UE, que representen més del 50% del PIB mundial-, impulsin el creixement i la creació de llocs de treball, objectiu final d’aquest acord.

Celebrades les eleccions americanes i no tenint eleccions europees fins el 2014, els dos propers anys són una gran oportunitat per iniciar noves negociacions que portin a un ampli acord “a Comprehensive Agreement” entre la Unió Europea i els Estats Units.

Aquí trobareu el document final de la reunió: 73rd TLD Washington DC Joint Statement

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada