Sobre l'excepció cultural en les negociacions UE-EUA

El Parlament Europeu ha decidit excloure els serveis culturals i audiovisuals de les negociacions per aconseguir un acord de lliure comerç amb els Estats Units, i mantenir les mesures de suport a favor del sector audiovisual europeu. Cal veure ara que aquesta decisió es respecta de manera efectiva durant la negociació.

La  resolució va ser aprovada el passat 26 d’abril per la Comissió de Comerç Internacional del Parlament Europeu. Recull les contribucions del Parlament Europeu en l’establiment del mandat de la Comissió Europea per les negociacions amb els Estats Units del futur acord transatlàntic de comerç i inversions. I inclou una esmena proposada pel Grup Socialista per la defensa de l’excepció cultural i de l’exclusió dels serveis culturals i audiovisuals del mandat de negociació.

“(El Parlament) considera indispensable que la Unió i els seus Estats Membres mantinguin la possibilitat de preservar i desenvolupar les seves polítiques culturals i audiovisuals en el marc de la seva legislació, estàndards i acords existents. Sol·licita, per tant, que el mandat de negociació estableixi clarament l’exclusió dels serveis culturals i audiovisuals, inclosos els oferits en línia“.

Cal recordar que la Comissió Europea – i concretament el Comissari del ram, Karel De Gucht – va declarar públicament que “l’excepció cultural no està en joc a les negociacions amb Estats Units (…)” i que “la UE no la posarà en risc, ja que té un estatus legal especial en la legislació comunitària” (Nota de premsa de 22 d’abril de 2013).

De Gucht va reiterar el compromís de la Comissió per protegir el sector cultural i creatiu europeu alhora que va remarcar l’oportunitat que suposa el futur acord amb Estats Units per enfortir-lo i consolidar l’ús de les noves tecnologies.

D’altra banda, el passat dilluns 13 de maig, el ministeri de Cultura d’Espanya i d’altres 13 Estats Membres de la Unió Europea varen enviar una carta a la Presidència irlandesa del Consell Europeu en defensa de l’excepció cultural, fent especial esment del compromís històric i fundacional de la Unió amb el món de la cultura i de la seva adhesió a acords en el marc d’organitzacions internacionals com l’UNESCO (Convenció per la protecció i la promoció de la diversitat de les expressions culturals, 2005).

L’esmentada resolució del Parlament Europeu es va sotmentre a debat i vot els dies 21 i 22 de maig, durant la sessió plenària del Parlament Europeu a Estrasburg. Cal apuntar que el text de la resolució remarca la necessitat de transparència al llarg del procés negociador – cap a la resta d’institucions europees, i en particular al Parlament Europeu, però també cap a la societat civil – i reclama prendre en consideració el paper i opinió del Parlament en tots els estadis negociadors, atenent al seus poders reforçats des de l’aprovació del Tractat de Lisboa.

Jo vaig votar l’excepció cultural en les recomanacions de l’acord, tal i com vaig explicar durant la meva intervenció davant el Parlament Europeu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada