Sobre la manipulació de la taxa interbancaria Líbor

Arran d’una pregunta rebuda per Facebook, que deia el següent:

El dia 19 de desembre del 2012 va sortir a El País que USB hauria de pagar una multa de 1.130 millions per haver manipulat el libor. No és la primera vegada que passa. A qui ho pagarà? Han fet perdre diners a uns i guanyar-ne a d’altres. En saps alguna cosa Maria? Una abraçada

he consultat  a la Comissió d’Afers econòmics del Parlament Europeu i em diuen que  la Comissió Europea va fer una proposta de directiva sobre abusos en el mercat (“Market abuse”) que planteja criminalitzar pràctiques com, precisament, la manipulació dels índexs com el Líbor o l’Euríbor.

El Parlament ja ha analitzat la proposta en primera lectura (que es votarà en plenària enguany – al maig, segons les previsions: Financial supervision: insider dealing and market manipulation (market abuse)  i el Consell Europeu també s’ha mostrat favorable a les propostes: Market abuse: Justice Ministers agree Commission proposals on criminal sanctions.

Si s’estableix la manipulació d’índexs com a crim a nivell europeu, es podrien reclamar sanccions a nivell del Tribunal de Justícia Europeu de Luxemburg. Tanmateix, el dossier encara està en tràmit.

D’altra banda, la Comissió Europea ha plantejat establir estàndards europeus per la fixació dels índexs (d’acord amb el seu Programa de Treball): Financial Services – General Policy i Commission Work Programme.

En resum, les institucions europees ja estan treballant per perseguir aquesta mena de pràctiques i ho estan fent mitjançant la proposta de Directiva sobre Market abuse .

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada