“SÍ, TU POTS”

I tu, i tu, i tu….
Els Estats Units (EUA) avui han culminat un procés històric. Un procés que va començar quan el 3 de juny d’enguany, en les eleccions primàries demòcrates, Barack Obama, el senador per Illinois de 47 anys, de raça negra, un quasi desconegut pel seu propi partit, va vèncer la veterana Hillary Clinton.

Els ciutadans dels EUA han trobat en ell l’esperança per canviar cap a millor les seves vides. No només cap a una millor manera de governar les finances, l’economia, la sanitat, la seguretat,… sinó també per restituir-los l’orgull i l’honor perduts durant els dos mandats de Bush , Jr. a la Casa Blanca.

Les administracions Bush han malmès el crèdit internacional i també intern del país, pels errors comesos amb guerres injustes –amb milers de morts per les dues bandes-, per una política exterior de confrontació prepotent, erràtica i unilateral, per un desgovern de les finances i de l’economia que ha portat el país a una de les crisis més fortes des del 29, estesa a nivell global.

Les ganes de recuperar l’orgull malmès, de sentir missatges dirigits a cadascú -en els quals, els ciutadans s’hi han sentit identificats-, i la consciència que tot el que volien canviar del seu país estava al seu abast -i ho podien fer junts-, és el tribut d’Obama.

Als EUA, les noves generacions han retornat a la política.
Les capes socials més humils i empobrides han retornat a la política.
Els intel•lectuals desencoratjats han retornat a la política.
Les classes mitjanes han retornat a la política.

Qui diu que la “política” està en crisi?

Si bé és cert el que es diu arreu: “Bé, sí, ha guanyat, però ara cal veure què farà,….hi ha poc marge per canviar les coses,….”

Però hi ha alguna cosa que ja està feta: el retorn a la convicció que la participació política serveix per canviar coses i, de moment, n’ha canviat una no pas menor: passar de Bush a Obama.

El “Yes, we can” és cert, i no només a Amèrica. Arreu, en democràcia, quan els ciutadans volen, poden.

Una gran felicitació a Obama pel esplèndids resultats, i els millors desitjos perquè els grans i difícils reptes que té al davant siguin encarats amb els encerts necessaris. Que la victòria ampla d’avui l’acompanyi en la gestió d’aquest gran país, els problemes del qual -com hem dit tantes vegades, són ja problemes de tot el món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada