II Fòrum de la Governança d'Internet (Rio de Janeiro, del 12, 13 i 14 de novembre de 2007)

En el II Fòrum de la Governança d´Internet, celebrat a Rio de Janeiro del 12 al 14 de novembre, s´han ampliat els temes de debat respecte l´anterior reunió d´Atenes. En aquesta ocasió, s´han tractat les qüestions de l´obertura, l´accessibilitat, la diversitat, els recursos crítics, i la seguretat.

Aquests debats s´han celebrat en diferents formats: sessions plenàries amb l´assistència de representants a nivell global implicats en el debat sobre la governança d´Internet -ONGs, empreses, representants polítics, usuaris, universitats i governs-;
grups de treball més específics amb un perfil molt tècnic –amb menys debat polític, probablement degut a la falta de participació de parlamentaris i de polítics, en general-; i
fòrums de bones pràctiques, amb l´objectiu d´intercanviar experiències d´arreu del món en determinats camps.

Maria Badia, com a membre de la Comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu, formant part de la delegació de la Unió Europea, ha participat específicament en tres àrees vinculades a la seva responsabilitat al Parlament: educació digital, diversitat cultural i lingüística, i seguretat, des del punt de vista de la protecció dels infants i joves dels continguts digitals i audiovisuals que poden perjudicar el seu desenvolupament personal.

En el terreny de la diversitat, la diputada va participar en una sessions plenària presidida pel Ministre de Cultura de Brasil, Gilberto Gil, on va intervenir centrant-se específicament en la diversitat lingüística com a element bàsic de la cultura, definint els diferents grups de llengües –segons el nombre de parlants, la seva implantació territorial, etc.- que haurien de ser presents a la xarxa. Badia en va assenyalar diferents tipus: les llengües de treball -amb l´anglès com a llengua dominant-, les llengües de les quals es parla, i que poden ser estudiades gràcies a la seva normativització –aquelles de les quals es parla en certs estudis de recerca-, i finalment aquelles que hi estan totalment absents, i en les que s´inclou l´ampli ventall de llengües mundials de tradició oral. Per tal d´avançar en el desenvolupament d´aquestes llengües i de les seves cultures a Internet, Badia va apuntar la possibilitat d´adoptar un reconeixement legal en els seus propis països, per tal de poder ser conegudes i estudiades com a tals. En aquest sentit, va destacar també la necessitat de garantir l´obertura de la xarxa i la seva accessibilitat, per tal de fer possible la diversitat.

En aquesta reunió, es va demanar que, en un món on les noves tecnologies donen nous instruments a la recerca i permeten la transmissió de continguts orals, audiovisuals, musicals, etc., es faci un esforç per tal que aquestes llengües de transmissió oral tinguin també el seu espai a Internet i s´eviti la pèrdua d´aquestes mostres de diversitat cultural, que han de ser presents, també, en això que diem diàleg intercultural.

Sobre accessibilitat, Maria Badia va posar de relleu la necessitat d´avançar en el desenvolupament d´infrastructures tècniques per accedir a Internet, i també de fomentar l´educació en les noves tecnologies per fer possible l´anomenat acces to acces, és a dir, capacitar i formar les persones per tal de poder operar i fer ús d´Internet i de les noves tecnologies. “Si volem que Internet sigui un pont que acosti i que comuniqui el món desenvolupat i aquell en vies de desenvolupament, cal que governs i empreses s´esforcin per aportar els recursos necessaris amb l´objectiu de disminuir i no ampliar la fractura digital”, va mencionar. I va considerar, en aquest sentit, que aplicar una cooperació triangular entre països desenvolupats, en vies de desenvolupament i subdesenvolupats, pot ser una bona pràctica a tenir en compte.

En un dels grups de treball sobre educació digital on Badia va intervenir, va destacar, d´una banda, la importància de garantir uns certs drets per tal que la societat de la informació es converteixi efectivament en una societat del coneixement on els usuaris no siguin només consumidors d´informació, sinó que puguin ser crítics i tenir reconeguts drets com a ciutadans. D´altra banda, va destacar la importància de les noves tecnologies pel fet que possibiliten la personalització de l´educació, tant pel que fa als continguts com al mètode, la qual cosa flexibilitza i obre noves oportunitats per l´aprenentatge al llarg de tota la vida.

En la sessió plenària sobre seguretat, la diputada socialista va intervenir parlant de la protecció dels infants dels continguts d´Internet, posant de manifest que sobre la seguretat a Internet, en general, és important parlar també de confiança. I “confiança no és només una qüestió de seguretat, sinó que es també la idea que Internet ha de ser un espai de llibertat d´ expressió en què els usuaris no s´han de sentir amenaçats, sinó protegits”. Fent referència concreta a la protecció dels infants, Badia va destacar el necessari equilibri entre regulació governamental, autoregulació de les empreses i capacitació de les persones per fer el millor ús d´Internet. En aquest cas, capacitació dels mestres i dels pares per què tinguin cura dels hàbits digitals dels seus fills. Igualment, va dir que Internet ofereix grans oportunitats pel coneixement i per la formació de la qual els joves es poden beneficiar, però també va advertir dels riscos que l´ampli ventall d´oportunitats comporta.

Val a dir que, en un fòrum mundial sobre Internet, es discuteixen tots els temes que afecten les societats del conjunt del planeta. Segons com, es té la impressió que s´aborden els problema com si fossin exclusivament relacionats amb Internet. Fóra bo que es distingissin aquells problemes que existeixen al marge de la xarxa d´aquells que en són exclusius. Perquè si be els mecanismes que tenim establerts per resoldre els primers no son eficients per resoldre´ls a nivell d´Internet -pel fet que aquests es globalitzen i perquè succeeixen amb una major rapidesa-, no els podem deixar de banda automàticament. Per altre costat, la necessitat d´actualitzar-los per guanyar en eficàcia obliga els governs a accelerar la seva capacitat d´intervenció a nivell internacional. Més cooperació a nivell governamental, i posada a dia de les institucions internacionals.

D´aquesta manera, és a la vista de tothom que, si bé existeix una integració econòmica i comercial a nivell global, no existeix encara una real integració política. Per tant, en aquest sentit, Internet evidencia la necessitat d´aquesta integració política global.

Una darrera qüestió que Maria Badia va subratllar és que, pel fet dels riscos vinculats a Internet, hi ha la temptació per part d´alguns sectors d´atribuir a Internet la causa dels grans mals de la societat. No està de més, però, recordar els grans avantatges d´aquests noves tecnologies per una millora de la cohesió social, i una millora de la qualitat de vida dels ciutadans (flexibilització dels temps, facilitació de la relació amb les administracions, intercanvis comercials, etc.). Finalment, sobre la delicada qüestió de la seguretat en el ciberespai i, més concretament, sobre el problema de la protecció dels infants en contra dels abusos i explotació sexual, Badia va comentar que Internet també és l´eina que ajuda a les autoritats policials a detectar crims, autors, i pràctiques delictives que abans eren més difícilment identificables.

Barcelona, 20 de novembre de 2007

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada