Salmond perd el referèndum però Escòcia guanya autonomia

Després de setmanes pendents de la campanya pel referèndum sobre la independència d’Escòcia i d’unes enquestes que feien pensar que podia passar de tot, aquesta matinada hem sortit de dubtes: el NO ha guanyat per 10 punts de diferència enfront del SI.

I ara què?

Primer. Escòcia haurà aconseguit un major grau d’autonomia i amb tota probabilitat l’autonomia fiscal, que recordem és el que el ministre principal escocès, Alex Salmond proposava al formular la pregunta pel referèndum.

Segon. Aquest referèndum no tindrà conseqüències només per Escòcia, sinó per tota la Gran Bretanya, com ha dit el mateix Primer Ministre, David Cameron. El Regne Unit seguirà unit, però menys.

Tercer. S’ha dit que aquesta campanya anava més dirigida al cap que al cor. Efectivament, el 45 % dels escocesos ha plantat cara al Banc d’Anglaterra, als dos partits majoritaris, als grans mitjans de comunicació, a les grans empreses, àdhuc a la monarquia. Cal una reflexió profunda en com la crisi econòmica i social i l’augment de les desigualtats ha modificat l’apatia de la ciutadania per la política i els porta no només a participar en les eleccions, sinó a esdevenir activistes combatius.

Quart. El que ha passat aquests mesos a Escòcia, no és un problema intern del Regne Unit, com tant agrada dir a la Comissió Europea i a alguns governs dels estats, com el d’Espanya. Es tracta d’una reacció a la manca de respostes o de respostes fallides als problemes reals i greus de les nostres societats.

Cinquè. Els votants del NO haurien d’agrair al Partit Nacionalista Escocès i a tots els que han fet possible la campanya pel SI, de la millora que representarà per Escòcia haver portat a terme aquest referèndum. O algú pensa que s’hagués canviat alguna cosa amb les reunions bilaterals entre Westminster i Edinburgh?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada