Perquè el Parlament Europeu ha dit NO a ACTA

Després del vot negatiu de cinc comissions parlamentàries (les d’Afers Jurídics, Llibertats Civils, Indústria, Desenvolupament i Comerç internacional), el ple del Parlament Europeu ha dit també NO al controvertit acord ACTA per combatre la falsificació i la pirateria.

Els principals grups – a excepció del PPE i altres grups minoritaris – s’han mostrat contraris a ACTA i han seguit les indicacions del ponent responsable d’aquest assumpte, el socialista escocès David Martin.

En els darrers mesos, el Grup dels Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu (S&D), liderat per Martin, hem dut a terme un intens debat amb la societat civil i els actors implicats per determinar la nostra posició sobre l’acord.

Durant l’últim debat previ a la votació aquesta setmana a Estrasburg, s’ha posat de manifest que la inquietud i preocupació dels ciutadans i ciutadanes entorn a ACTA estan plenament justificades. Perquè aquest tractat proposa mecanismes inadequats per combatre problemes molt sensibles, com són les infraccions als drets de propietat intel•lectual en l’entorn digital i la falsificació de productes de consum.

Les raons del Grup S&D per dir no a ACTA són clares i inapel•lables i han estat compartides pels altres grups que també han votat contra el Tractat.

Durant tot el debat hem reiterat que és un error no fer una distinció clara entre béns de consum i bens culturals, ni entre ús personal i ús amb finalitats comercials i lucratives. Deixar marge a l’ambigüitat en aquest aspectes obre moltes escletxes en la protecció dels drets i llibertats fonamentals de la ciutadania.

També cal destacar que, contràriament al que plantejaven els defensors de l’acord, votar en contra d’ACTA significa protegir a la vegada els autors i els usuaris perquè aquests no són grups antagònics.

Ara que ACTA ha quedat enterrada, cal fer noves propostes tant en matèria de protecció de drets de propietat intel•lectual en l’era digital com en l’àmbit de la lluita contra la falsificació. Per això, des de l’S&D farem un aposta decidida per la innovació per desenvolupar respostes que garanteixin alhora el respecte dels drets dels creadors i autors i dels drets dels ciutadans i ciutadanes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada