NOTES SOBRE EL CONGRÉS DEL PARTIT SOCIALDEMÒCRATA DE FINLÀNDIA

REILU SUOMI

Els socialdemòcrates finesos han celebrat el seu 41è congrés a Hämeenlinna, una bella ciutat a una hora d’Helsinki, cap al Nord. Un congrés en el que la paraula “renovació” sortia sovint en les resolucions i en general, en tots els papers.

La situació política a la República de Finlàndia, és la d´un govern format pel Partit Conservador, una coalició de partit de dretes, els verds i el partit suec -la minoria sueca és molt minoritària, però té el seu pes-. El Partit Socialdemòcrata és a l´oposició, encara que quedà a poca distància del Partit Conservador guanyador de les darreres eleccions parlamentàries.

L´anterior partit Socialdemòcrata que va perdre les eleccions legislatives té ara l´objectiu de recuperar el retrocés, encara que no molt important, -de fet, les 3 formacions majoritàries varen aconseguir entre 45 i 50 diputats cada una, en un cambra parlamentaria de 200 diputats-, però va permetre al partit guanyador formar govern. La Presidència es manté en mans de la socialdemòcrata Tarja Hallonen.

El partit comparteix la preocupació d’altres partits socialdemòcrates a Europa, per la majoria de governs conservadors i la tendència de la socialdemocràcia -a excepció d´Espanya-, de perdre les properes comtesses electorals.

Es presentaren diverses resolucions sobre política interna, les quals es referien a la necessitat d’un creixement econòmic estable i a una recuperació del finançament dels serveis públics, que el govern actual ha rebaixat considerablement. La lluita contra el canvi climàtic és una prioritat del partit i els canvis en la piràmide d’edat dels ciutadans i les seves conseqüències d’una demanda més gran de serveis pels més grans ha estat també un tema del Congrés i, finalment, la necessitat de retornar a un model de societat basat en els acords entre els diferents actors socials, en una “fair co-operation”, en una cooperació lleial i justa. De fet, el lema del Congres era: REILU SUOMI , (UNA FINALANDIA JUSTA).

Els socialdemòcrates finesos han anat a un congrés on es van presentar 7 candidats per la Presidència i 7 més per la Secretaria General. El fins ara President, una persona propera als sindicats, ja va anunciar la seva renúncia a tornar-se a presentar. En la socialdemocràcia nòrdica la figura del president és la de Chairman del partit, és a dir, el candidat a Primer Ministre. Hi va haver una renyida però lleial competitivitat generacional i de gènere; joves/grans, homes/dones.

Pel que fa a la presidència, una mestra de 32 anys, Jutta Urpilainen, va ser la més votada en una segona volta que va disputar amb l’ex-ministre d’exteriors, Erkki Tuomioja, una persona molt coneguda i amb molt prestigi.

El nou Secretari General, Korhonen Ari, un jove de 42 anys amb un càrrec polític en un dels districtes de la ciutat, també fou elegit en segona volta, en aquest cas en un resultat molt renyit, amb un diferència de només 4 vots. De fet, tot feia pensar que podria guanyar la Secretaria General l’altre candidat, la qual cosa hagués donat un repartiment de la direcció més equilibrada entre sectors. No fou així.

El Partit ha pres la decisió d’un canvi generacional i també d’una apertura cap als nous actors de la societat. Ahir, després de les eleccions, l’ambient era d’esperança i d’il.lusió de cara a les properes eleccions locals que se celebraran la propera tardor i a les Europees de l’any vinent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada