No existia una solució ideal per Kosovo

Aquest passat diumenge el parlament de Kosovo va declarar unilateralment la seva independència i, en conseqüència, la seva separació de Sèrbia. Tenint present que no existia una solució ideal que posés punt i final a la difícil convivència entre serbis i kosovars, sí que és cert que calia (i cal) cercar una solució que posés fi a una convivència que s’ha mostrat inviable al llarg dels anys.
La proclamació d’independència per part de Kosovo entra en contradicció amb la legislació internacional, i aquesta decisió és produeix, doncs, per la inviabilitat d’aquestes dues comunitats, de conviure juntes. Aquesta és la característica que ha fet que es descrivís la situació de Kosovo com un “cas únic” o “peculiar”.
Tot i els dubtes en l’aplicació de la llei internacional, la sortida que ha escollit Kosovo és vista amb molt interès, però alhora també amb certa preocupació.
El problema actual no és només Kosovo, ni Sèrbia: són els veïns que viuen en ambdues regions. Cal treballar pel benestar de tota aquesta població, especialment en matèria de seguretat, de respecte de les minories, i de millora de les seves condicions de vida i de treball. En aquest sentit, la Unió Europea té un paper cabdal a l’hora de vetllar per la seguretat a la regió: ara més que mai té una nova oportunitat per demostrar que pot garantir la pau i l’estabilitat amb la presència civil de la missió comunitària desplegada a la zona que -tot i no comptar amb un suport exprés de les Nacions Unides, per la incapacitat d’acordar una nova Resolució en el Consell de Seguretat- proporcionarà una ajuda econòmica de 205 milions d’euros pels primers 18 mesos.
Un cop s’ha pres la decisió sobre la independència de Kosovo, la Unió ha de ser valenta i assumir el seu paper a la regió, sense deixar que siguin Washington i Moscú, en exclusiva, els que acabin determinant l’evolució d’aquest procés. Tant Kosovo com Sèrbia necessiten la nostra ajuda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada