"Més per més", també en les relacions amb Israel

Intervenció durant el debat en el Parlament

Aquesta setmana el Parlament Europeu ha aprovat amb els vots en contra dels Socialistes i Demòcrates (S&D), un protocol sobre productes industrials entre la Unió Europea i Israel. La UE té ja un acord comercial amb Israel i amb aquest nou protocol s’eliminaran els controls pel compliment dels standards europeus en els productes farmacèutics elaborats a Israel i que entren a la UE. Enllaç al vídeo de la intervenció

Si bé el protocol facilitarà el comerç de productes farmacèutics entre ambdós països, planteja problemes legals, tècnics i institucionals per la UE, pel que fa a l’àmbit territorial afectat.

Com que la legislació israelí, inclou territoris que van més enllà de les fronteres de 1967, i la UE els considera territoris ocupats, existeix un problema jurídic pel que fa al seu àmbit d’aplicació i polític pel que fa a la legalitat internacional amb Palestina.

Per altra banda, el protocol tal qual està actualment, pot ser ampliat i modificat per incloure-hi altres productes com els cosmètics, fabricats en bona part en els assentaments, amb l’explotació de recursos naturals de la Mar Morta. Això representa un altre problema per la UE a l’hora de garantir la legalitat internacional I el compliment per part d’Israel dels compromisos envers Palestina.

I, finalment, en la política de veïnatge de la UE, hi ha el concepte de “més per més”, és a dir, a un major compliment de compromisos, més col.laboració per part de la Unió Europea. Lamentablement, el comportament d’Israel en relació als territoris ocupats no evoluciona favorablement i, per tant, convindria esperar a un senyal positiu per part d’Israel en relació a l’ocupació de Palestina abans d’aprofundir les relacions comercials amb la UE.

Per aquestes raons, el Grup S&D hi hem votat en contra, tot demanant que aquest protocol no s’aprovi fins que no hi hagi garanties suficients que els productes elaborats en els assentaments queden exclosos dels productes industrials que es beneficien d’aquest protocol.

Tot i així, el protocol s’ha aprovat amb els vots del Partit Popular Europeu (PPE) i del Grup Liberal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada