Llums i ombres pels socialistes europeus

La jornada electoral d’aquest passat diumenge a França i a Grècia planteja dos escenaris ben diferents pels socialistes d’un país i l’altre.

A França, els socialistes francesos han obtingut una victòria aclaparadora, assolint la majoria absoluta de l’Assemblée Nationale (214 dels 577 escons de la cambra). Amb aquest triomf, els ciutadans i ciutadanes francesos han confirmat la seva voluntat de canvi al país i a Europa, donant un clar recolzament al projecte progressista del president François Hollande.

Amb una sòlida majoria institucional – a l’Assemblea, al Senat i als ajuntaments i regions del país -, Hollande comptarà amb ple suport per tirar endavant les seves propostes ambicioses per estimular el creixement i la creació d’ocupació, amb projectes com els Pactes de Generació, per donar resposta a la greu situació d’atur i precarietat entre joves.

L’altra cara de la moneda és Grècia. El desgast de la gestió de la crisi – especialment virulenta al país hel•lè – ha passat factura als socialistes del PASOK, que han patit una forta davallada dels seus suports.

El partit conservador Nova Democràcia (ND) ha estat guanyador de les eleccions i serà l’encarregat de buscar els suports per formar nou govern.

Tot i que ND va ser la principal responsable del “maquillatge” dels comptes públics on podem trobar l’orígen de la crisi del deute grec, ara haurà de vetllar per una ràpida formació d’un govern estable per caminar cap a la recuperació econòmica del país. Una recuperació que, necessàriament, passa per mesures que impulsin el creixement del país i permetin millorar les condicions de vida dels ciutadans i ciutadanes grecs. Tot sembla indicar que ND establirà una aliança de govern amb el PASOK, però no s’haurà de menystenir el paper que poden tenir altres formacions en aquesta nova etapa decisiva pel futur de Grècia, com per exemple Syriza, que ha obtingut gairebé el 29% dels suports (71 escons).

També haurem d’estar vigilants als moviments del partit ultranacionalista i feixista “Alba Daurada”, que – malgrat les seves agressions racistes i actuacions violentes durant les darreres setmanes – han aplegat un 7% dels suports i obtindran una significant representació parlamentària (18 escons).

En qualsevol cas, la primera cita en l’agenda del nou govern grec és – d’acord amb els compromisos de les principals forces polítiques – la renegociació del pacte d’austeritat i de les condicions del pla de rescat de la UE – sense abandonar l’Euro -. La reunió del G-20 que es celebra aquesta setmana a Mèxic i, sobretot, el Consell Europeu de final de mes haurien de ser escenari dels primers avenços en aquest sentit en el camí cap a una veritable Unió Econòmica, Fiscal i Bancària a nivell europeu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada