Les persones primer, defensar la igualtat de gènere a Europa

El passat 6 de març, el PSC va participar en els primer Day of Action del Partit Socialista Europeu (PSE), “Defensant la igualtat de gènere” (Championing gender equality), celebrant una nova entrega del cicle Diàlegs. Aquest cop el títol va ser: “El Parlament Europeu liderant els drets de les dones”.

El Diàleg titulat “El Parlament Europeu liderant els drets de les dones”, que va tenir lloc a Barcelona, va comptar amb la participació de Javier López, Primer Secretari de la JSC de la Federació de Barcelona i Ania Skrzypek, Secretària General de l’ECOSY (Joventuts Socialistes Europees). Jo mateixa hi vaig participar com a moderadora.

Els ponents van mencionar els principals avenços assolits en la millora de la igualtat de gènere i els drets de les dones tant a Espanya com a la UE. En el cas de l’Estat espanyol , els governs socialistes encapçalats per José Luís Rodríguez Zapatero – basats en el principi de paritat – han impulsat lleis progressistes i innovadores (com la llei d’igualtat i la llei contra la violència vers les dones), que han fet d’Espanya un país pioner i líder en la defensa d’assumptes de gènere i drets de les dones. Els socialistes catalans també han impulsat lleis per reforçar la igualtat i garantir el benestar de les dones, com és el cas de la Llei contra la violència masclista, aprovada al Parlament de Catalunya.

D’acord amb les paraules d’Ania Skrzypek, hi ha encara molta feina per fer en matèries com ocupació, educació, salut i representació i participació política. En l’actual situació de crisi, “és essencial que, com a socialistes, prioritzem i reforcem el nostre lema més i millors llocs de treball perquè és el que devem a la societat. Alhora, hem de fer front als problemes específics que afronten les dones com la seguretat social, la bretxa salarial i els reptes vinculats a la seguretat”. Ambdós ponents van definir l’actual generació jove com la destinada a liderar el gran repte de la igualtat, com una via per a construir una societat millor per a tots els éssers humans. Després de l’intercanvi d’opinions amb el públic, es van senyalar alguns temes essencials de les polítiques progressistes del futur. Tots ells hauran de ser sensibles a les especificitats de gènere fent de la transversalitat el mètode comú.

Alguns dels temes mencionats foren: l’adhesió dels homes a les reivindicacions de les dones, l’educació per a la igualtat, la lluita contra la discriminació als mitjans de comunicació, fer dels usos del temps un nou dret de ciutadania – conciliant temps personal i social amb temps laboral – i empoderar les dones com a part activa de la construcció del futur, fent-les lliures de decidir en les seves vides i sobre el seu propi cos. Cal mencionar, d’acord amb Javier López, que els homes dediquen un total de tres anys de les seves vides a l’atenció i cura d’altres persones mentre les dones en dediquen quinze. Com a conclusió general, els ponents van senyalar “que la lluita per la igualtat no només és una lluita pels drets de les dones, és una lluita per una societat millor i més lliure i una recuperació dels valors progressistes forts més essencials”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada