La Unió Europea: en defensa de l'interès comú

Sovint em demanen que expliqui per què ens és bo estar a la UE. La crisi i les seves conseqüències posen en entredit les avantatges de formar-ne part.

Avui, navegant pels diaris, m’he topat amb un bon exemple per recordar les bondats de romandre a la UE.

Llegeixo que en la recent  reunió d’Ambaixadors de la UE per acordar l’inici de converses  amb Kosovo, i també amb Sèrbia sobre la seva singladura cap a un acord d’associació amb la Unió Europea, els representants dels governs d’Espanya i de Xipre, s’hi varen oposar, probablement perquè encara no han reconegut la independència de Kosovo.

Si més no, és sorprenent que quan les dues parts enfrontades -Sèrbia i Kosovo- arriben a un principi d’acord per a normalitzar les seves relacions pel bé mutu, hi hagi qui, pensant només en el seu interès -parcialment- nacional, s’hi oposa. En altres paraules, l’interès particular passa per damunt de l’interès comú.

Però això no és tot. Alemanya, com que té eleccions a la tardor i no és qüestió d’abaixar la guàrdia, decideix no donar suport a la continuació de les negociacions amb Turquia al·legant el seu desacord amb el comportament del govern davant les darreres manifestacions.

Si bé comparteixo plenament que la resposta del Primer Ministre Erdogan a les manifestacions ciutadanes és totalment reprovable -i cal dir-ho ben clar-, ajudar en la bona marxa de les coses a Turquia no passa precisament per tallar les negociacions en curs.

Al costat de les traves posades pels governs d’Espanya i d’Alemanya trobem les declaracions de Catherine Ashton, l’Alta representant de la UE per Afers Exteriors i Polítiques de Seguretat, que es felicita dels avenços fets cap a la normalitat entre Sèrbia i Kosovo, o de la necessitat de seguir parlant amb Turquia.

En definitiva, estant a la UE tenim la garantia que algú pensi en el benestar de tots i no només en interessos particulars.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada