La regulació dels 'lobbies': podem exportar bones pràctiques des del Parlament Europeu

Los ‘lobbies’ quieren ser transparentes

“Los ‘lobbies’ quieren ser transparentes” El País, 18 Febrer 2013

Fa escassament dos  anys que el Parlament Europeu es va dotar d’una regulació del funcionament dels lobbies, prou detallada pel que fa a les seves funcions i a les limitacions amb els obsequis i sobretot en relació als membres del PE en el treball i la transparència dels dossiers de cada Comissió.

El Codi de Conducta fou resultat de la feina d’un any de treball d’un equip format per representants dels grups polítics -del qual vaig tenir l’oportunitat de formar-ne part com representant dels Socialistes i Demòcrates– i presidida pel propi  President del Parlament, Jerzy Buzek.

Es van analitzar els diferents sistemes de regulació que regeixen en alguns dels estats membres i es va intentar agafar de cadascun d’ells les millors pràctiques que es podien adaptar més bé a la singularitat d’un parlament transnacional com és el PE.

Després de reunions amb organitzacions internacionals que vetllen per  la transparència en la política i d’intentar trobar un codi de conducta equilibrat, que per una banda servís els propòsits de transparència i bones pràctiques i per l’altra fos d’aplicació viable, ens vam dotar d’un sistema que – tenint en compte que després de la seva implantació no s’ha conegut cap cas de males pràctiques-, podem considerar que funciona prou bé.

Estic convençuda que si el Congrés de Diputats està interessat en regular el funcionament dels lobbies en relació a la tasca legislativa d’aquesta cambra, l’experiència del PE pot  ser de gran utilitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada