La ICE (Iniciativa Ciutadana Europea): reptes i oportunitats

La jornada que la Fundació Ferrer i Guàrdia va organitzar sobre la Iniciativa Ciudadana Europea (ICE), al Parlament de Catalunya fa pocs dies i en la que vaig tenir oportunitat de participar, em dóna peu a fer alguns comentaris sobre el recorregut que pot tenir aquesta iniciativa en el desenvolupament d’un nou model de democràcia europea més participativa i més transparent.

La noció de “ciutadania europea” no neix al mateix temps que neix la CE. La primera comunitat europea, la de l’acer i del carbó -la CECA-, encara estava molt lluny de pensar en el rol que els ciutadans podien jugar en la construcció d’aquesta Europa unida. La primera vegada que un tractat conté el terme de “ciutadania europea” el trobem en el de Maastricht.

El Tractat de Maastricht – signat ara fa vint anys – introdueix per primera vegada la noció de “ciutadania europea” i dels drets que l’acompanyen: llibertat de moviment i de residència a la UE, el dret a votar i ser candidat a les eleccions al PE, etc.

Però hauríem d’esperar encara fins al Tractat de Lisboa, al 2009, per millorar i ampliar la participació democràtica dels ciutadans i ciutadanes europeus mitjançant aquesta Iniciativa Ciutadana Europea.

La ICE arriba en un context propici: la irrupció de les noves tecnologies de la informació i la comunicació – les TIC – que possibiliten la creació de nous mecanismes de participació política i la circumstància d’una creixent desconfiança envers els representants polítics i les institucions polítiques europees, com a conseqüència de la crisi econòmica.

Per aquestes raons doncs, la ICE pot jugar un paper clau en el desenvolupament d’una ciutadania que se sent veritablement europea pel fet que té uns mecanismes que li donen accés a una més àmplia informació i a noves vies de participació.

Hauríem però de tenir en compte que les qüestions que es poden tractar amb les ICE han d’ajustar-se a l’abast de les competències de la Comissió Europea, i evitar així el desengany que podria representar pels ciutadans i ciutadanes el pensar que totes les qüestions que els preocupen poden tenir la resposta a Europa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada