La biodiversitat de la UE estarà protegida contra les espècies exòtiques invasores

Els animals, plantes, fongs i microorganismes que procedeixen de l’exterior del territori europeu es consideren “espècies no autòctones” i, en molts casos, poden suposar una amenaça per la nostra biodiversitat i els nostres ecosistemes locals quan arriben a Europa.

Fins ara, existia poca legislació i poques mesures preventives per combatre-les i, per aquest motiu, el Paralament Europeu ha aprovat aquesta setmana a Estrasburg una regulació per evitar i gestionar la introducció i dispersió d’aquestes espècies invasores no autòctones, que poden afectar negativament el medi ambient, la salut humana i el desenvolupament socioeconòmic.

Durant el debat parlamentari d’aquesta proposta legislativa, el ponent socialista txec Pavel Poc va recordar que “amb la globalització i en un món cada cop més interconnectat, les invasions biològiques tendiran a augmentar i el problema requerirà d’un control més rigorós. Un onze per cent de les espècies no autòctones, entre més de dotze mil registrades a Europa, té un impacte sobre la biodiversitat i els ecosistemes; pero es consideren un factor greu, en la mesura que poden conduir a l’extincció de les espècies , causar greus danys en infraestructures, dificultar la silvicultura i generar importants pèrdues als agricultors”.

“La lluita contra la invasió d’espècies no autòctones a la UE és rentable ja que es calcula que el seu cost seria d’uns 70 M d’Euros anuals, mentre que els danys s’estimen en més de 12.000 milions d’Euros l’any”.

Després de l’aprovació d’aquesta regulació marc, la Comissió Europea farà una proposta d’annexos on s’inclouran llistes detallades d’espècies invasores. És en aquest context on treballarem per perquè el Cargol Poma (Pomacea insularis) – espècie que ha tingut uns efectes devastadors al Delta de l’Ebre – s’inclogui en aquest llistat, fet que permetria la sol.licitud de subvencions addicionals per a l’eradicació de la plaga.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada