IRLANDA TORNA A DIR “NO” A LA UNIÓ EUROPEA

Irlanda ha tornat a dir NO a la UE. Ja va dir NO el 2001 al Tractat de Niça que va refrendar posteriorment en una segona votació, després de negociar algunes qüestions com la seva neutralitat en matèria militar.
Irlanda, quan va entrar a la UE el 1973, era dels països més pobres d’Europa i el 1993, al cap de 20 anys, ja era el segon més ric després de Luxemburg, en termes de producte interior brut.
Si observem els arguments que donen els ciutadans per votar en contra: “no entenem el Tractat, és massa complicat”, semblen no ser prou convincents per girar l’esquena a aquesta Unió Europea que ha contribuït de manera tan important en el seu creixement i benestar.
Semblaria que si el problema és el de no entendre el Tractat –que certament no és gens fácil, com no ho acostuma a ser cap Llei Fonamental-, el més adient hagués estat demanar més explicacions abans de prendre una decisió que afecta a tants ciutadans europeus. És a dir, sí l’opinió de menys de l’1% dels ciutadans europeus pot pesar més que la del 99% restant, tenim un funcionament de la democràcia a Europa una mica esbiaixat, és el menys que es pot dir.
També la UE ha de prendre nota de la dificultat que té per dialogar amb els ciutadans. En tot cas, com que el Tractat de Lisboa necessita ser ratificat pels 27 països membres de la UE, el vot negatiu d’Irlanda crea una dificultat important.
Actualment hi ha 18 països que ja l’han ratificat i els que falten diuen que ho volen fer aviat. És responsabilitat del Consell que es reunirà la setmana entrant a Brussel.les estudiar quin ha de ser el camí a seguir. També del govern d’Irlanda.
Voldria remarcar que l’entrada en vigor del Tractat de Lisboa respon a les aspiracions i serveix els interessos dels ciutadans i ciutadanes europeus i, per això, crec que les ratificacions haurien de continuar tal com estava previst. Caldrà això sí, quan abans millor, trobar la solució per superar el rebuig d’Irlanda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada