L’Internet de les Coses (IoT). Un model europeu basat en les persones

La celebració del Mobile World Forum i el seu gran ressò, m’ha recordat els debats que vam tenir al Parlament Europeu sobre el desenvolupament de l’Internet de les coses, l’IoT, en les seves sigles en anglès.

Ningú argumentava que l’IoT no representés una oportunitat per a la millora de les relacions entre els objectes i les persones i inclús dels objectes entre ells mateixos. I que les aplicacions de la IoT a camps com la salut, el sector agroalimentari, la gestió de les ciutats, és a dir, en la facilitació de la vida dels ciutadans, en general.

Ara bé, l’aplicació de la IoT es basa en l’acumulació d’informació i la gestió d’aquesta informació. Qui és el propietari d’aquesta informació? Segueix essent el ciutadà que la genera quan utilitza els aparells electrónics, com el telèfon? De qui són les traces que anem deixant per Internet?

Aquesta magnífica tecnologia que dóna oportunitats infinites per gestionar millor l’energia o per lluitar contra el canvi climàtic, pot tenir un problema: els drets fonamentals de les persones.

En aquest sentit la discussió amb la Comissió Europea anava encaminada a trobar un equilibri entre l’ús de la informació i la confiança dels ciutadans en què les seves dades són de la seva única propietat.

Als EUA, aquest model de negoci està en mans de les grans empreses, cosa que en aquell país no crea gaire preocupació. El zel del ciutadà europeu a mantenir la seva intimitat está molt lluny del dels EUA. Als països asiàtics, la gestió està en mans dels governs, també d’acord amb la cultura política del país.

I a la UE? Penso que tenim l’oportunitat de fer un model nou que incorpori els ciutadans en la gestió de les IoT. Quan parlem de ciutats intel.ligents, no es tracta de la intel.ligència dels experts, de les empreses, només; es tracta de la dels usuaris, de capacitar-los per poder intervenir de manera activa en el disseny d’aquestes aplicacions que incidiran de manera tan important en les seves vides.

L’oportunitat hi és. Ara bé, seran la UE, els governs estatals, regionals o locals capaços de portar-ho a terme?

Si s’ho pensessin bé, ho farien, perquè la vinculació dels ciutadans en la gestió de les seves ciutats és també una millora de l’exercici de la democràcia, que els nous temps reclamen i exigeixen.

El Parlament Europeu va publicar un Informe sobre l’IoT el febrer de 2010.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada