Eurodiputats catalans i bascos hem denunciat la manca d’independència del Tribunal Constitucional

Comunicat de premsa:

Eurodiputats catalans i bascos envien una carta a la Comissària Reding per denunciar la manca d’independència del Tribunal Constitucional.

Els eurodiputats de CiU Ramon Tremosa i Salvador Sedó, PSC Maria Badia i Raimon Obiols, ICV Raül Romeva, PNB Izaskun Bilbao, Aralar (en representació d’ERC) Iñaki Irzabalbeitia, demanen a Reding que intervingui per imposar criteris europeus d’independència judicial a l’estat espanyol.

Des de fa mesos, els eurodiputats catalans de tots els partits excepte el PP, han mostrat la seva preocupació per la falta d’independència judicial a l’estat espanyol, especialment després del cas del fiscal superior de Catalunya, Rodríguez Sol, que va haver de dimitir per haver-se expressat a favor del dret a decidir.

Amb tot, el coneixement públic que l’actual President del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos ha estat militant del Partit Popular, almenys, de 2008 a 2011, ha posat en dubte la independència del màxim òrgan judicial de l’Estat, a més de les seves posicions marcadament anti-catalanes.

Els eurodiputats han recordat a Reding que segons la llei orgànica del poder judicial, “els jutges i magistrats no podran pertànyer a partits polítics o sindicats o treballar per als mateixos”. Aquest extrem està confirmat per l’article 127 de la Constitució que el mateix Pérez de los Cobos haurà de interpretar i què els mateixos integrants del TC no han respectat al votar per 9 a 2 contra la proposta de recusació de la Generalitat.

Els eurodiputats han remarcat, que després d’aquest fet, l’estat espanyol ja no compleix amb les normes de independència judicial que la UE reclama a tots aquells Estats que en volen ser membres.

Per aquest motiu demanen a Reding que actuï per aturar aquesta deriva de l’estat espanyol i que intervingui per a que en endavant l’estat espanyol segueixi criteris europeus d’independència judicial. Per acabar, han recordat a Reding que el precedent d’Hongria demostra que actuació ràpida és fonamental per resoldre aquesta classe de problemes.

Imatge d’ Emmanuel Huybrechts (Flickr)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada