Escòcia: més preguntes que respostes

L’”Economic & Social Research Council” (ESRC) del Regne Unit està fent un treball de recerca minuciós entorn del futur referèndum a Escòcia.

L’estudi té com a objectiu portar a terme un debat no només acadèmic, sinó que dóna especial rellevància  als aspectes socials i involucra els dos governs i les dues campanyes per tal de donar una visió imparcial del procés. L’ESRC considera el referèndum del proper 18 de setembre un procés i un esdeveniment excepcionals.

Com és sabut, el Primer Ministre Cameron ha acceptat l’establiment d’un mecanisme legal per la celebració d’un referèndum sobre la possible secessió d’Escòcia del Regne Unit, amb el compromís de treballar de manera constructiva amb Escòcia per arribar a un acord, sigui quin sigui el resultat.

Els aspectes més rellevants en els quals s’ha treballat han estat l’econòmic, el fiscal, el monetari, el polític, el constitucional i la Unió Europea.

Pel que fa a les qüestions que tenen més impacte en els ciutadans a l’hora de decidir el seu vot hi trobem l’economia, en tots els seus significats: impostos, salut, pensions,…i la immigració. Aquesta qüestió desperta també  preocupació, donat que el 70% de la immigració a Escòcia prové de la Unió Europea. Per tant, una Escòcia independent requeriria negociacions complexes  sobre les fronteres i sobre el tipus d’immigració.

Pel que fa a la Unió Europea, encara que veus importants dins de la mateixa Unió han reiterat que la llei no permetria mantenir una Escòcia independent a dins, res no és clar. En absència d’una llei i d’un precedent clar, el que quedaria és la negociació, difícil, però negociació. Aquesta és l’opinió de l’ESRC.

Per altra banda, la percepció sobre la UE que tenen Escòcia i el Regne Unit és molt diferent.  A Escòcia no hi trobem cap partit polític explícitament euroescèptic, mentre que al Regne Unit hi ha l’UKIP (UK Independence Party), amb un programa per sortir de la UE i amb un suport creixent. L’opinió pública escocesa és més positiva en relació a Europa i en un referèndum sobre la permanència o no a la UE, seria probable que tant Escòcia com Gal·les votessin a favor de romandre a la Unió. Aquest escenari però, crearia múltiples interrogants sobre què passaria amb la moneda de cada una d’aquestes parts del país.

Un altre aspecte a tenir en compte és el del món empresarial. Els líders empresarials estarien a favor o en contra d’una Escòcia independent? Com afectaria el món dels negocis? Quins riscos, quines oportunitats? El cert és que l’opinió dels serveis financers està dividida. Per l’important volum de les exportacions d’Escòcia al Regne Unit, una part del món empresarial posa en qüestió la viabilitat d’una Escòcia independent.

“Last but not least”, com s’acostuma a dir, hi ha la qüestió essencial de la moneda. Una Escòcia independent del Regne Unit dins de la UE quina moneda tindria? La Lliura esterlina, l’Euro?

Si bé com hem dit, hi ha el compromís del govern de Cameron d’acceptar el resultat del referèndum, ningú no sap quins serien els passos posteriors en el cas d’un resultat afirmatiu, ni tampoc en quin grau s’ampliaria l’autonomia en cas de la victòria del NO.

El Regne Unit es troba davant d’una situació sense precedents en la qual es pot contemplar la possible secessió d’Escòcia del Regne Unit i a la vegada la secessió del Regne Unit de la Unió Europea, si finalment es porta a referèndum la seva permanència.

Són moltes les preguntes  i poques les respostes. L’important però, és que les preguntes es facin i que s’estudiïn les possibles respostes.

És clar que per fer-ho hi ha una condició prèvia: acceptar que hi ha un problema entre el Regne Unit i Escòcia i que cal abordar-lo amb serietat i rigor. Però sobretot, tenint en compte la realitat actual, tant a escala europea com global: la interdependència i la pèrdua real de sobirania dels estats envers els governs supranacionals – la Unió Europea- i envers les regions i els municipis, els governs subnacionals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada