El Parlament Europeu i la protecció de dades

Aquesta setmana el Parlament Europeu ha aprovat l’informe final d’una investigació de sis mesos, realitzada per l’eurodiputat dels S&D, Claude Moraes, sobre les revelacions que Edward Snowden va fer de l’existència d’un programa de vigilància massiva de l’Agència de Seguretat Nacional dels EUA (NSA) i de les agències d’intel.ligència d’alguns països de la UE.

L’informe sobre l’escàndol d’espionatge de la NSA condemna els programes de vigilància de masses utilitzats pels Estats membres de la UE i els EUA, i insta a la UE a suspendre i reformar alguns acords transatlàntics existents amb Washington. Entre aquests acords n’hi ha un de transferència de dades bancàries (conegut com el TFTP o acord Swift) i l’acord de ‘Port Segur’ (Safe Harbour) sobre privacitat de les dades que permet a les empreses nord-americanes transferir dades de ciutadans de la UE als EUA de manera segura.

D’altra banda, demana a la Comissió Europea que exclogui la protecció de dades de les converses sobre lliure comerç i que negocii amb els EUA per a que els ciutadans de la UE que s’enfrontin a violacions de privacitat tinguin recursos per la via judicial.

El Grup S&D ha publicat aquest comunicat sobre l’aprovació de l’informe: “La UE debe suspender los acuerdos de transferencia de datos con los Estados Unidos”, dicen los eurodiputados

També aquesta setmana, el Grup S&D – la principal força progressista al Parlament Europeu, amb 194 diputats-  ha donat suport a la introducció de noves normes de la UE per a la protecció de dades. Les companyies que violin les noves regles podrien enfrontar a penes de fins el 5% de les seves vendes globals.

En una altra votació, els diputats van aprovar les regles de protecció de dades que han de seguir les autoritats policials i de govern de processament transfrontererer de dades en matèria policial i de cooperació judicial, que és regulada per 28 sistemes legislatius diferents.

Les noves normes, elaborades per l’eurodiputat dels S&D, Dimitrios Droutsas, augmentaria l’equitat i la transparència en el tractament de les dades personals, establint límits en el seu ús per part de la policia.

Trobareu més informació en el comunicat del Grup S&D: Privacidad: El Grupo S&D consigue una reforma que es un hito en la protección de datos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada