El Parlament Europeu estableix condicions per les noves perspectives financeres 2014-2020

Aquesta setmana el Parlament Europeu ha rebutjat la proposta del Consell  Europeu sobre el nou Marc Financer Pluriannual pels propers 7 anys. El ple celebrat a Estrasburg ha marcat la posició negociadora del Parlament en base a la proposta del Consell Europeu del passat 8 de febrer.

La resolució del Parlament, marca les condicions mínimes per poder ratificar l’acord i ha estat consensuada pels principals grups parlamentaris (PPE, S&D, Liberals, Verds i Esquerra Unida Europea), amb el suport d’una àmplia majoria dels suports en la votació celebrada dimecres (506 vots a favor, 161 en contra i 23 abstencions).

El President del Parlament Europeu, el socialista Martin Schulz, ha sigut molt clar sobre aquesta qüestió: “El Parlament no pot acceptar les propostes dels Estats Membres si no es respecten certes condicions essencials”. Amb això, es refereix al respecte dels Tractats de la UE pel que fa al dèficit i d’uns principis mínims que garanteixin flexibilitat, revisió a mig termini i disposició de recursos propis.

Cal recordar que els Tractats estipulen que els pressupostos la Unió han d’estar en equilibri. És a dir, no poden incórrer en dèficit. Ara bé, encara no s’ha resolt el reemborsament de factures pendents de 2012, tal i com es va acordar al vot del pressupost de 2013 al mes de desembre. L’any passat, alguns programes comunitaris essencials van patir problemes de liquiditat greus. Per aquest motiu, el Parlament Europeu ha deixat clar que aquesta situació no pot repetir-se i ha demanat unes garanties mínimes com a condició imprescindible per aprovar les noves perspectives financeres.

El Parlament també ha exigit que el nou marc financer sigui prou flexible per optimitzar els recursos i poder garantir l’acompliment dels objectius de l’Estratègia UE2020. El Consell Europeu ha posat sobre la taula una proposta basada en l’austeritat i la reducció de recursos i, per tant, posa en perill inversions essencials per la sortida reeixida de la crisi: innovació, recerca, infraestructures, formació, jovent, inclusió social o desenvolupament sostenibles, per citar-ne algunes.

Per això el Parlament ha exigit el reforçament de la dotació de fons i l’establiment d’un mecanisme que permeti la revisió a mig termini del marc financer perquè el nou Parlament Europeu de 2014 tingui prou marge per modificar i re-atribuir els recursos, si fos necessari.

Les negociacions hauran de seguir en els propers mesos per establir la proposta final del nou marc financer. Però hauran de tenir en compte la ferma posició del Parlament que, amb el vot d’aquesta setmana a Estrasburg, ha fet valer les seves competències en matèria pressupostària, reforçades des de l’aprovació del Tractat de Lisboa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada