El Parlament Europeu es pronuncia sobre el futur de Schengen

Nota de fons publicada a l’espai web de la Secretaria de Política Europea i Internacional del PSC sobre el debat que varem mantenir la setmana passada a la sessió plenària del Parlament a Estrasburg.

En les darreres setmanes, la gestió dels fluxos migratoris procedents del nord d’Àfrica ha motivat l’establiment d’un front comú dels governs francès i italià per impulsar una reforma del Tractat de Schengen sobre lliure circulació a la UE. Superat l’enfrontament inicial, Sarkozy i Berlusconi van presentar una proposta a les institucions europees per encetar la modificació de Schengen perquè es contempli l’establiment de controls fronterers interiors en circumstàncies excepcionals,com l’actual onada migratòria des de la riba sud de la Mediterrània, i es reforcin els mecanismes de solidaritat dels Estats membres.

La passada setmana, la Comissió va presentar un informe d’avaluació amb mesures per millorar la gestió de la immigració que inclou la proposta franco-italiana i planteja, fins i tot, la suspensió del Tractat de lliure circulació en casos d’immigració massiva.

El beneplàcit de la Comissió a les peticions de Sarkozy i Berlusconi han estat objecte d’un intens debat en la sessió plenària del Parlament Europeu d’aquesta setmana, en què hi ha participat el president de la Comissió José Manuel Durao Barroso i representants de la Presidència hongaresa de torn del Consell.

El Grup dels Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu (S&D) ha reiterat que la modificació de Schengen en sentit restrictiu suposa “una greu regressió en el procés d’integració europea i atempta contra l’esperit mateix de la Unió Europea, atacant un dels seus principis vertebradors, la llibertat de moviment”.

Poques hores després del debat a Estrasburg, el govern conservador de Dinamarca va assolir un acord polític amb els seus socis d’extrema dreta per restablir els controls fronterers, trencant de forma unilateral amb les disposicions de Schengen.

Maria Badia, vicepresidenta del Grup S&D, ha lamentat que “el triomf de les lògiques i els interessos nacionals enfront els compromisos adoptats pels Estats Membres en el marc de la Unió. La proposta de la Comissió i la posterior actuació del govern danès amb la complicitat de l’extrema dreta són passos enrere que desfan els esforços i la dedicació de tots i totes en la construcció europea”.

En aquest sentit, ha afegit que “és intolerable que la Comissió, una institució que representa als 27 i que és la guardiana dels Tractats Europeus, vulneri els principis de la UE i els vincles de solidaritat, col•laboració i codecisió que ens uneixen i que són un signe d’identitat del projecte europeu”.

El grup dels Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu defensen l’enfortiment del Tractat de Schengen mitjançant la seva correcta interpretació i aplicació – que ja contempla situacions excepcionals – i el treball conjunt per definir una veritable política d’immigració comuna i d’asil. El Grup S&D ha insistit en que “no es pot permetre que el que ha de ser un debat sobre el futur de les polítiques europees en matèria d’immigració es converteixi en una excusa per retallar drets, alimentar un clima de por i fer d’Europa un espai insolidari i intolerant”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada