El Parlament Europeu dóna suport condicionat a l'acord polític sobre el proper Marc Financer 2014-2020

Aquesta setmana el Parlament Europeu ha donat suport a l’acord polític sobre el Marc Financer Plurianual (MFP 2014-2020) pactat el passat 27 de juny pel President del Parlament, Martin Schulz, el President de la Comissió de Pressupostos del PE, Alain Lamassoure, Enda Kenny, president d’Irlanda – que ocupava la presidència de torn del Consell Europeu fins el passat 1 de juliol – i el President de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.

La votació en el ple d’Estrasburg certifica el suport donat als avenços aconseguits en aquest acord, que recull una part de les exigències i prioritats del Parlament, però condiciona el suport definitiu al compliment de la resta dels compromisos. Aquest vot decisiu està previst per després de l’estiu.

El passat mes de març, el Parlament va mostrar el seu rebuig a la proposta inicial del Consell  i va marcar les condicions mínimes per poder ratificar l’acord. Les condicions eren: 1) garantir la flexibilitat; 2) liquidar els pagaments pendents del 2013; 3) incluir la clàusula de revisió a mig termini; i 4) dotar-se de recursos propis. El compromís interinstitucional assolit el passat 27 de juny es condicionà a l’assoliment d’aquests mínims.

1) Les garanties de flexibilitat permetran que els diners romanents d’un exercici puguin ser utilitzats en l’exercici següent, així com la transferència de recursos entre diferents línies i programes de despesa. La finalitat d’aquests recursos és finançar les polítiques per a l’ocupació juvenil, per a la investigació, per al programa Erasmus i per al suport a les PIMES. En la mesura en què és necessari fer actuacions urgents en les àrees esmentades, s’ha previst la utilització de manera concentrada dels recursos de l’MFP en els primers anys de la seva aplicació (l’anomenat frontloading).

2) Pel que fa al dèficit del 2013, estimat en 11.200 milions d’Euros, el Consell es va comprometre a eixugar-lo mitjançant una partida extra. Com que, d’acord amb els Tractats, la Unió no pot presentar dèficit, és del tot imprescindible garantir el reemborsament de les factures pendents.

3) La inclusió d’una “clàusula de revisió” obeeix a què el nou Parlament i la nova Comissió, que surgeixin de les eleccions de l’any vinent, puguin avaluar les prioritats polítiques de la UE i adaptar el pressupost als nous reptes i necessitats. La previsió és que la futura Comissió presenti una proposta de revisió al 2016.

4) Per últim, pel que fa als recursos propis, es crearà un grup d’alt nivell per tal d’estudiar una reforma del sistema de recursos de la UE. En aquest sentit, l’establiment de la Taxa a les Transaccions Financeres i la lluita contra els paradisos fiscals poden ser uns bons mecanismes per obtenir recursos propis.

El resultat de les negociacions finals – previstes per després de l’estiu – s’haurà de definir en un reglament i un acord que el Parlament haurà d’aprovar per majoria absoluta.

Tot i reconèixer que l’acord polític del passat 27 de juny no recull totes les aspiracions i demandes del Parlament, sí que contempla algunes de les prioritats i condicions que s’havia marcat.

En els propers mesos, caldrà veure si la proposta final garanteix les prioritats recollides en la resolució per poder donar el vist-i-plau definitiu al nou MFP per als propers 7 anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada