El Parlament Europeu diu NO a limitar els drets dels ciutadans a Internet

La Comissió de Comerç internacional (INTA) del Parlament Europeu ha rebutjat ACTA (l’Acord Internacional per combatre la falsificació i la pirateria) seguint la recomanació del ponent del Grup dels Socialistes i Demòcrates (S&D), l’escocès David Martin.

Els grups dels Liberals, Verds i l’Esquerra Unida Europea (GUE) també han recolzat la proposta de David Martin. Entretant, el Partit Popular Europeu (PPE) – entre ells, el PP espanyol – s’ha pronunciat a favor de l’acord.

Totes les comissions parlamentàries que havien mantingut debats sobre aquest acord ja l’havien rebutjat en les darreres setmanes. Ara ACTA es remetrà al ple del Parlament que el votarà el proper mes de juliol. Tot sembla indicar que es tornarà a rebutjar, aquesta vegada ja de manera definitiva.

El Grup S&D va apuntar fa mesos els problemes que plantejava ACTA i, després d’un intens debat i intercanvi amb la societat civil i els actors implicats, va determinar el seu vot negatiu a l’acord.

Els ciutadans i ciutadanes han manifestat les seves preocupacions i inquietuds al llarg de tot el procés i el Parlament Europeu ha estat atent i receptiu a aquestes opinions i avui, ha votat en conseqüència. INTA no havia rebutjat mai fins ara cap acord internacional. El vot històric d’avui és un triomf de la democràcia i de la ciutadania.

ACTA encerta en identificar els problemes prioritaris als que hem de fer front però proposa les eines equivocades. El vot de la Comissió de Comerç Internacional és un vot contra el contingut d’ACTA, no contra els seus objectius.

Com he reiterat durant tot el debat de l’acord, és un error donar el mateix tractament a béns de consum i béns culturals i no fer una distinció clara entre l’ús d’aquests béns per fins personals i privats i l’ús amb finalitats comercials i lucratives.

Alhora, votar en contra d’ACTA no vol dir atemptar contra els drets dels autors i els artistes. Els creadors i els usuaris no han de ser grups antagònics. La clau està en trobar un compromís acceptable. I això no es possible en el marc d’aquest acord.

Per això, des de l’S&D ja hem començat a treballar amb la resta de grups polítics per definir propostes alternatives i innovadores que alhora permetin el desenvolupament de l’emprenedoria digital i protegeixin la creativitat i els drets d’autor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada