El Parlament Europeu aprova els acords amb Colòmbia i Perú i amb Amèrica Central


Ahir vaig intervenir en el debat sobre l’acord comercial de la UE amb Colòmbia i Perú. Seguint aquest enllaç trobareu el vídeo de la meva intervenció.

Durant la sessió plenària celebrada aquesta setmana a Estrasburg, el Parlament Europeu ha aprovat dos acords estratègics per la UE: l’acord comercial amb Colòmbia i Perú i l’acord d’associació amb Amèrica Central.

Des de l’entrada en vigor del Tractat de Lisboa, el Parlament Europeu, mitjançant la Comissió de Comerç Internacional, té plenes competències en matèries d’acords comercials signats per la UE.

El que hem acordat amb Colòmbia i Perú representa una forta aposta de la Unió en les relacions amb Amèrica Llatina. Es tracta d’una regió encara amb moltes dificultats i amb importants conflictes socials i polítics – sobretot entorn al narcotràfic, la persecució dels sindicalistes colombians i  la vulneració dels drets mediambientals.

Per aquest motiu, el Parlament Europeu ha decidit incentivar aquests països facilitant mitjans pel seu desenvolupament econòmic i estimulant-los perquè prenguin les mesures necessàries per  assolir els estàndars internacionals en matèria de drets humans, laborals i mediambientals.

Durant les negociacions, els eurodiputats vàrem impulsar l’establiment d’un full de ruta que estableix compromisos i objectius concrets pels països i la creació d’un grup ad hoc al Parlament per monitoritzar els avenços.

En aquest sentit, ja s’han observat importants progressos per part dels governs peruà i colombià. A tall d’exemple, la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) – organisme vinculat a l’Organització d’Estats Americans (OEA) – va eliminar la passada setmana Colòmbia de la seva “llista negra” de països que vulneren els drets humans.

Amb l’aprovació definitiva al ple d’aquesta setmana, el Parlament Europeu contribueix a què aquest canvi positiu segueixi el seu rumb i reverteixi en una millora de la vida dels ciutadans de la regió. No en va, amb la seva aplicació, ambdues parts podran eliminar de manera gradual els aranzels sobre exportacions i importacions i es liberalitzaran els mercats de serveis i contractació pública.

A Colòmbia i Perú, els més beneficiats per l’acord seran els productors de fruita – sobretot de plàtan i raïm – i llagostins. Per part de la UE, s’espera que l’acord afavoreixi especialment als sectors de la maquinària, els automòbils i la indústria química. D’acord amb les previsions de la Comissió Europea, l’acord incrementaria un 0,7% el PIB peruà i un 1,3% el colombià. A més a més, els exportadors europeus estalviarien prop de 270 milions d’euros anuals en el pagament d’aranzels.

Pel que fa a l’Acord d’Associació amb Amèrica Central – que inclou Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua i Panamà – es tracta d’un pacte bilateral ampli que aprofundeix els vincles de cooperació entre la UE i la regió en diferents àmbits (polític, econòmic, comercial, etc).

Segons dades de la Comissió, l’acord podria augmentar a llarg termini els ingressos dels sis països centreamericans des d’un 0,5% en el cas de Nicaragua fins un 3,5% en el de Costa Rica. Pel que fa a les empreses exportadores de la UE, podrien estalviar fins 87 milions d’euros anuals en el pagament d’aranzels.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada