El Parlament adopta noves normes de crèdit al consum que milloraran la informació dels consumidors

Després de sis anys de negociacions, el Parlament Europeu va adoptar durant la darrera sessió plenària la directiva sobre els crèdits al consum que facilitarà els contractes transfronterers i reduirà les diferències vigents entre les legislacions nacionals en aquest àmbit. El mercat de crèdit al consum, que mou 800.000 milions d’euros l’any, segueix estant fragmentat en 27 mercats estatals, fet que dificulta als consumidors europeus beneficiar-se dels avantatges que ofereix el mercat únic ja que, en l’actualitat, el mercat dels crèdits transfronterers tan sols suposa l’1% del total.

Les noves normes, que no s’aplicaran a les hipoteques, beneficiaran tant les institucions financeres com als consumidors. Per una banda, els bancs ho tindran més fàcil per oferir préstecs en altres països de la Unió Europea. I per l’altra, els consumidors de tots els Estats Membres rebran més i millor informació sobre les condicions dels contractes que subscriuen, ja que les institucions bancàries estaran obligades a informar del cost total del crèdit. A més, la publicitat sobre els contractes de crèdit també haurà de complir una sèrie de requisits mínims.

D’aquesta manera, els consumidors podran comparar més fàcilment les diferents ofertes i prendre una decisió responsable, alhora que es reduirà l’excessiu endeutament ja que les entitats creditícies tindran l’obligació d’avaluar la solvència del consumidor abans de concedir el crèdit. A més, els usuaris podran beneficiar-se dels productes bancaris que no s’ofereixen en els seus propis països i, en definitiva, s’harmonitzarà la forma de calcular l’IVA a tota la Unió.

Els Estats Membres tindran dos anys per adaptar les seves respectives legislacions a la directiva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada