EL G-20 NECESSITA MILLORAR

El proper dia 15 de novembre, a Washington, es reunirà l´anomenat G-20, on el director del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Khan, proposarà un pla de nova governança mundial.

Un pla que contempli 5 eixos:

1- Llançar un nou préstec que aporti liquiditat a curt termini.
2- Augmentar els recursos del FMI.
3- Extreure lliçons de les polítiques econòmiques que ens han portat a la situació actual.
4- Supervisar la implantació de les noves regulacions financeres que ha elaborat el Fòrum d’Estabilitat Financera (grup dels grans Bancs Centrals) i el propi FMI.
5- Replantejar un sistema mundial més coherent.

Es tracta, doncs, de proposar decisivament una reforma de la governança mundial. Fins aquí, hi estic totalment d’acord. Però a més de la crisi financera, hi ha la crisi dels països pobres afectats per l’encariment dels aliments. I és que mentre pels països rics, la crisi significa reduir el poder adquisitiu, pels països pobres, aquesta suposa un augment del nombre de persones que pateixen fam i també de la desnutrició, sobretot dels infants.

Repeteixo que em sembla molt positiva la proposta del Sr. Strauss-Khan però, qui seurà a la taula de les negociacions? Els mateixos que hi havia i que han provocat o han permès que es produís la crisi? Qui defensarà els països que pateixen gana? És important que, a la taula, s’hi asseguin també altres que, com a mínim, ofereixin el benefici del dubte, alhora que busquin una solució justa a tot aquest despropòsit global.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada