El debat euroregional a la Unió Europea

Aquest divendres he participat a un acte a Girona sobre “L’Euroregió de l’Arc Mediterrani“, un projecte que pretén refermar els vincles de cooperació de l’eix econòmic i social que es configura als territoris units pel Mediterrani des de Llevant fins a Andorra i la Catalunya-Nord.

Un dels assumptes que hem debatut durant la jornada ha estat l’important paper de les institucions europees – sobretot del Consell d’Europa i de la Comissió Europea –  en el foment de la cooperació transfronterera mitjançant el suport financer.

Algunes xifres: la partida de cooperació territorial es va dotar, en el període 2007-2013, d’un pressupost de 5.600 milions d’Euros per la cooperació transfronterera. I per les noves perspectives financeres de la UE (2014-2020), la Comissió ha proposat un increment dels recursos d’un 30%.

Sens dubte, la cooperació a través de les fronteres ocupa un paper central en les polítiques europees i, en vista d’aquest augment del 30% dels recursos, el seu potencial recorregut en el futur és considerable.

A casa nostra, l’experiència de l’Euroregió Mediterrània-Pirineus  és un bon exemple de la bona feina que poden fer aquestes entitats de cooperació transfronterera. Entre altres, l’Euroregió ha impulsat projectes en els àmbits de l’educació, la cultura, l’emprenedoria, la innovació i les infraestructures.

En aquest context, i davant la proposta de l’Arc Mediterrani, fóra important veure de quina manera es poden complementar els seus projectes i esforços amb els de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, i sobretot, en quina mesura aquesta complementarietat entre totes dues podria facilitat l’accés als recursos que ofereix la UE.

Cal jugar intel.ligentment amb tot el potencial del que disposem per aprofitar al màxim les oportunitats que aquests projectes de cooperació territorial ens ofereixen. De ben segur que aquest debat tindrà continuïtat tant a Catalunya com a la UE.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada