Crida socialista pel referèndum

Els signants volem expressar el nostre suport als diputats socialistes que en la històrica votació que ha tingut lloc avui al Parlament de Catalunya s’han situat junt amb aquells altres diputats favorables a la celebració d’un referèndum i a aquells que s’han negat a votar en contra del seu compromís electoral. Ho fem des d‘una convicció que es suporta en tres pilars: que l’esgotament del pacte constitucional fa del tot necessari revisar les relacions entre Catalunya i l’Estat; que l’opció de la independència pot ser una sortida però no necessariament l’única possible a la crisi actual; i que oposar-se a la possibilitat de que el poble de Catalunya es pugui pronunciar en un o altre sentit, és una postura inacceptable i antidemocràtica. A partir d’aquest posicionament, ens sentim en la necessitat d’afegir el següent:

1. La crisi del pacte constitucional de 1978, produïda per la reiterada interpretació restrictiva que se’n va anar fent i que va culminar amb la sentència contra el nou Estatut -pactat en seu parlamentària i referendat pels catalans-, fa inexcusable un referèndum en el qual el poble de Catalunya es pugui pronunciar clarament sobre la seva relació amb Espanya. Aquest és, avui, l’objectiu nacional més immediat, compartit per la gran majoria dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, és a dir, per l’ample ventall que, en la seva extraordinària diversitat política, social, cultural i d’origen, va sumar més de dos terços a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya.

2. Aquest fet condiciona, avui, la política catalana en la seva totalitat, a dreta i esquerra. Perquè es tracta d’un repte nacional, que afecta les constants vitals de la nació catalana, de la seva llengua i la seva cultura, de la seva economia i les seves prestacions socials. I perquè tot projecte de futur, particularment si és un projecte d’esquerres, està greument condicionat per la sortida a la qual s’arribi. S’estableix, doncs, avui, una divisòria ineludible: a una banda, la gran majoria que, en els paràmetres del catalanisme polític, exigeix el referèndum; a l’altra banda, els que s’hi oposen des dels paràmetres de la política espanyola i, en alguns casos, tractant de fer-ne un factor de divisió de la societat civil catalana. El socialisme català, més enllà dels paràmetres que imposa el nacionalisme espanyol, hegemònic a Espanya, creiem que només pot estar al costat de l’opinió central i majoritària del poble de Catalunya.

3. Els socialistes catalans hem de ser on ens pertoca: al primer rengle, com sempre. Hem de treballar amb tothom que propugni la celebració del referèndum, sigui quina sigui la posició que cadascú pugui prendre després pel que fa a la resposta a la consulta. Però també hem de criticar i treballar per evitar les precipitacions i la manca de sentit de la realitat que alguns dels nostres dirigents estan demostrant, i que poden conduir Catalunya, un cop més, a la derrota i a la frustració. Esberlar la unitat d’aquest bloc amb acceleracions injustificades pot resultar molt rendible per als qui les produeixen, però, pot comportar, en el fons, servir els interessos de l’adversari. La màxima unitat és la força més gran de què disposa el nostre poble. I cap patriota, si ho és de veritat, no pot regatejar esforços per garantir-la.

4. Per tot això, invitem tots aquells i totes aquelles que se senten socialistes o que assumeixen el ric i plural llegat del socialisme català, a mantenir-se en favor de la celebració del referèndum i a sumar-se a aquesta crida. Per coherència amb el paper clau del socialisme català en la construcció nacional de Catalunya (resistència en la profunda postguerra, impuls de l’Assemblea de Catalunya contra el franquisme, recuperació de la Generalitat exiliada, articulació de la unitat civil del nostre poble…). Per lleialtat a tots aquells homes i dones que ens han precedit i que han estat grans lluitadors per la justícia i per Catalunya. Per respecte a tota la gent que ha cregut en aquest projecte i hi ha esmerçat la seva generositat i les seves esperances. Pel futur d’un projecte integrat per homes i dones que “som socialistes i som catalanistes per les mateixes raons”, perquè tant el socialisme com la causa nacional de Catalunya, com deia Joan Reventós, formen part del mateix i indestriable combat per la llibertat i per la justícia.

El socialisme català no pot faltar a l’actual cita per Catalunya. Ha d’acudir-hi i en primera posició. I ha de fer-ho des de posicions pròpies, amb l’exigència crítica de sempre, sense caure en seguidismes, siguin de dins o de fora de Catalunya. El PSC no pot faltar-hi. I la resta de forces catalanistes han de fer-ho possible, lluny de tacticismes interessats. Així ho demanem i ho exigim, en nom dels interessos nacionals de Catalunya que creiem interpretar. I invitem tots els que es reconeguin en la nostra posició que no defalleixin, que se sumin a aquesta crida socialista en favor del referèndum. I que es disposin també a treballar, a mitjà termini, pel redreçament de l’espai socialista, per la construcció d’una alternativa catalana d’esquerres, capaç de donar la resposta deguda a l’actual involució democràtica, econòmica i social, i de posar Catalunya a l’avançada de la lluita per la llibertat, la justícia i el progrés.

Barcelona, 16 de gener de 2014

Podeu signar el document fent clic aquí: Signar

 

Primers Signants

Beatriu Acin

Lluís Manel Albert

Pere Albó

Joan Alginet

Eduardo Alonso

Erminia Altarriba

Anton Aluja

Xavier Amores

Nila Arcarons

Jordi Armengol

Ernest Aymamí

Jordi Aymamí

Noemí Aymamí

Maria Badia

Montserrat Badia

Amèlia Barbero

Joan Basagañas

Robert Benaiges

Carme Beltran

Toni Berini

José Emilio Bertomeu

Pia Bosch

Martí Carnicer

Josep Maria Carreras

Pol Carrión

Josep Casajuana

Magda Casamitjana

Jordi Casanova

Francesc Casares

Servand Casas

Antoni Castells

Joaquim Collado

Joan Colom

Antoni Comín

Josep Corominas

Núria Cuixart

Josep Lluís Cusido

Joan Manuel del Pozo

Jordi del Rio

Miquel Diez

Elvira Duran

Josep Duran

David Elvira

Jordi Escoin

Núria Ferre

Carles Ferreira

Rosa Maria Ferrer

Daniel Font

Jordi Font

Jordi Fornells

Montse Franch

Francesc Freixa

Jordina Freixanet

Vicenç Gavaldà

Francesc Gifreu

Núria Gispert

Èric Gómez

Anna Gual

Josep Guinot

Zacarías Henar

Jordi Homs

Ignasi Ithió

Santi Lapeira

Jordi López Camps

Luís López García

Núria López

Carmen Lucas

Josep Llop

Esteve Llorenç

Margarida Llort

Joan Majó

Joan Marcet

Jordi Martí

Joan Carles Mas

Àlex Masllorens

Fabian Mohedano

Enric Molas

Sixte Moral

Josejuan Moreso

Marc Mur

Joaquim Nadal

Manuel Nadal

Àngels Navarro

Daniel Novo

Francesc Osan

Neus Palacios

Ivan Pera

Elisenda Pérez

Enric Pérez

Lluís Miquel Pérez

Glòria Plana

Miquel Àngel Poal

Consol Prados

Jordi Pujals

Demetrio Qurol

Maribel Querol

Andreu Raya

Joan Riva

Carles Rivera

Joaquim Roca

Ramon Roqué

Joan Ros

Helena Royes

Manuel Royes

Ester Safont

Pilar Salat

Pietat Sanjuan

Núria Sempere

Antoni Serra

Josep Serra

Pere Serra

Jordi Sisquella

Fèlix Sogas

Xavier Testar

Montserrat  Tura

Margarita Valverde

Albert Vallejo

Júlia Vendrell

Joan Vicente

Joan Vich

Antoni Vila Delclòs

Josep Xurigué

15 comentaris

 1. Isabel Sierra 16 gener, 2014 · 16:22

  Hola, Maria. Magnífic argument, a banda de la emoció que també ens impulsa a estar al costat de la Marina, en Natius i la Núria.

  Com poder afegir-nos a la llista?

  Isabel

 2. Benjamí Mesegué 16 gener, 2014 · 16:22

  Soc militant del PSC i vull donar el meu suport aquesta crida.

 3. Mònica Geronès 16 gener, 2014 · 16:22

  Vull expressar el meu suport d’avui al vot dels diputats socialistes al parlament de Catalunya favorable a la celebració d’un referèndum

 4. Tomàs Reyner 16 gener, 2014 · 16:22

  És molt trist que el PSC hagi abandonat el dret a decidir. El meu total suport a L’Ignasi, la Marina i tots els que som capaços de sacrificar-nos pels drets de la ciutadania.

  • Tomàs Reyner 16 gener, 2014 · 16:22

   soc militant de Maçanet de la Selva

 5. Quim Valls Ribas 16 gener, 2014 · 16:22

  Còm puc adherir-me al menifest?

  quim valls ribas
  PSC de Blanes

 6. Rosa Elvira Presmanes Garcia 16 gener, 2014 · 16:22

  Ho subscric plenament. Una militant de base.

 7. LLUIS PAPAZZONI PRADES 16 gener, 2014 · 16:22

  JO TAMBE VUI LA VOTACIO PER EL REFEREMDUM

 8. Manel Arias Diaz 16 gener, 2014 · 16:22

  Per fi una reacció noble i valenta.
  Podeu contar amb mi.
  Fa un mes que vaig fer baixa com a militant, fart de un posicionament de la Executiva que no correspon a un sentiment socialista.

 9. F. Xavier Menéndez 16 gener, 2014 · 16:22

  On es pot signar aquest manifest per part de dirigents i militants socialistes?

 10. Lola Sans Guarch 16 gener, 2014 · 16:22

  Per que no em sento apoyada pel partid, Crec en la vostra inciativa. Lo meu recolsamen….

 11. Lola Sans Guarch 16 gener, 2014 · 16:22

  Lo meu apoyo als tres conpaxs….

 12. Joan Rafael Rabasco López 16 gener, 2014 · 16:22

  És intolerable la involució que està patint el meu partit, no podem estar al costat del PP ni de Ciutadans, ni molt menys oblidar que vàrem construir la democràcia a Catalunya.
  Tot el meu suport als 3 companys que han manifestat verdader esperit socialista.
  Que en pensarien Raventos, Verde o Pallach?

 13. Lluís Martínez Dies 16 gener, 2014 · 16:22

  Maria, he signat la crida, i algun company meu també ho ha fet, tot i que sabem que no tindrem la comprensió de la nostra Agrupació local, però al dret a decidir no s’hi pot renunciar.

  Potser algú hauria de demanar als administradors de la pàgina de la Crida que mirin de treure els noms repetits de la llista de signants. Són uns quants, i això no pot beneficiar la imatge que estem donant. Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada