Connectant política i mercat- Parlament Europeu i Organització Mundial del Comerç

Aquesta setmana participo a Ginebra a la sessió anual 2012 de la Conferència Parlamentària de l’Organització Mundial del Comerç (OMC).

Es tracta d’analitzar els reptes del comerç mundial del segle XXI, i les seves repercussions com a eina de creixement econòmic, de creació d’ocupació i de reducció de la pobresa.

Enguany el títol de la Conferència és Connecting Politics and Trade (Connectant política i mercat).

Hi participen representants de 70 països, de 20 governs, del Parlament Europeu i del Banc Mundial.

Avui divendres es preveu aprovar una resolució per la que han presentat esmenes tant els parlaments nacionals, com el Parlament Europeu.

Hi ha una gran preocupació per la manca d’acords en la Ronda de Doha sobre el comerç mundial i la necessitat de fer avenços que beneficiïn totes les parts.

Quines són les qüestions que dificulten l’assoliment dels acords?

D’una banda, la voluntat de respectar els compromisos en matèria de creixement sostenible, treball decent i la total implementació dels estàndards laborals, d’acord amb la Organització Internacional del Treball (OIT).

D’altre banda, les mesures proteccionistes impulsades per alguns membres – revifades en temps de crisi – també representen un escull en les negociacions.

Durant la Conferència, les discussions es fan en un “steering committee” (comissió directora) en el que participen una trentena de representants encarregats d’elaborar i presentar la Resolució que ha de ser aprovada per tot el Plenari.

En aquest “steering committee” és on tenen lloc els debats més intensos perquè és on cadascú treballa perquè els seus interessos hi estiguin contemplats.

Les discussions més difícils han estat entre Índia i Xina per una banda i la resta per l’altra; en realitat, entre països en desenvolupament i països desenvolupats, encara que no són dos blocs homogenis.

Com a representant del Grup dels Socialistes i Demòcrates del Parlament Europeu he defensat les nostres esmenes. Les més destacades i les que ha costat més de negociar han estat la del treball decent i la relativa a la implementació dels estàndards laborals.

Avui s’ha d’aprovar el text i esperem que es respectin els acords als que es va arribar ahir al matí.

Aquí teniu el text de la Declaració final aprovada el 16 de novembre: WTO15-16nov2012

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada