Congrés del Partit Socialista Europeu (PES): Cap a una nova Europa Roma, 1 de març 2014

A Roma ha tingut lloc el Congrés dels socialistes europeus que ha reunit més de 3000 delegats i convidats per elegir el candidat de tots els socialdemòcrates europeus a les eleccions europees del 25 de maig i a la presidència de la Comissió Europea: Martin Schulz.

Dels 28 EEMM de la UE, avui 12 pertanyen a la família socialdemòcrata. El 2009, a l’inici d’aquest mandat que ara acaba, eren només 3.

Moltes intervencions i taules rodones han comptat amb la participació dels dotze caps de governs, així com dels líders dels Partits socialdemòcrates a l’oposició.

Una victòria socialista al Parlament Europeu podria decantar la balança cap a un canvi en les polítiques europees en els propers cinc anys.

Enmig dels missatges clàssics de la socialdemocràcia, la solidaritat, la igualtat i la justicía social, s’han pogut escoltar propostes molt concretes que mostren quina direcció ha de tenir aquest canvi.

“Els límits de la llibertat econòmica es troben on aquesta llibertat destrueix els drets socials” hem pogut escoltar del recent Primer Ministre d’Itàlia: Mateo Renzi.

No hem de parlar més de política econòmica sense parlar al mateix temps de política social. Hem vist com les mesures que només tenen en compte l’economia no serveixen ni tan sols per posar ordre en la pròpia economia.

Els dos grans reptes: creixement i llocs de treball necessiten una inversió important. I quan parlem d’inversió hem de dir d’on treurem els recursos.

La quantitat de diners defraudats a Hisenda representa una mitjana de 2.000 euros per persona i any a Europa, equivalent a una cinquena part del PIB europeu i mou a l’entorn d’un bilió d’euros a tota la Unió.

Davant la magnitud de l’evasió fiscal, la proposta de noves mesures, com un codi d’impostos únic per a tot el continent, taxes comunes a tots els estats i una política més agressiva contra els paradisos fiscals donaria els recursos per les inversions necessàries i evitaria que la competició entre impostos a la Unió Europea obrís la porta als evasors fiscals i als defraudadors.

Una altra qüestió és el deute dels EEMM que degut a què el Banc Central Europeu no té competències per deixar diners als EEMM ho ha de fer via bancs comercials que reben diners del BCE a l’1% i els presten als EEMM al 3%.

Un fons amb la mutualització d’una part del deute, permetria als EEMM fer front als seus deutes amb un cost molt menor.

Els joves i l’escandalosa taxa d’atur que pateixen han merescut una menció especial en totes les intervencions.

La família socialdemòcrata europea està fent el canvi generacional i els missatges i l’energia renovada que es desprèn de les seves paraules, mostren una possibilitat real que els socialistes europeus guanyin les eleccions del proper 25 de maig.

Aquest és l’ambient que s’ha viscut a Roma en aquesta festa familiar dels socialistes europeus. Hi ha idees, ganes i energies per portar-les a la pràctica.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada