CARTA ALS REIS D’ORIENT, 5 de Gener de 2009

Benvolgudes Majestats,

No sé com heu pogut sortir de l’Orient, suposo que veniu no del Pròxim Orient, ni de l’Orient Mitjà, deveu venir d’un Orient molt llunyà, doncs la situació al Pròxim Orient no us hagués permès, sense córrer grans riscos per les vostres vides, traslladar-vos durant aquests dies.

No sé quan fa que vàreu començar el viatje i per tant no sé si sabeu el que està passant a la franja de Gaza.

A Gaza, Israel ha declarat la guerra a Palestina i el balanç de l’ofensiva israeliana, ahir diumenge, donava 512 morts, dels quals 87 són infants, i més de 2.450 ferits.

Això és el que està succeint ara mateix a la regió.

Amb unes NNUU incapaces de signar un comunicat comú. Uns EEUU en període de transició: un president sortint incapaç de pressionar Israel per un cessament de l’agressió i un nou president a qui no s’ha sentit la veu des de fa dies.

Un Consell de Cooperació del Golf (CCG: Aràbia Saudita, Kuwait, Emirats Àrabs Units. Oman, Qatar, Bahreïn) denunciant la inacció del Consell de Seguretat de NNUU i reclamant a la nova administració americana una prioritat en el dossier palestí per establir una pau global a la regió.

Rússia que ha enviat un emissari al Pròxim Orient que expllica la forta preocupació per les nombroses víctimes entre la població civil i la greu sitació de l’ajuda humanitària.

La Cancellera alemanya Angela Merkel que es pronuncia a favor d’un cessament del foc, però “a condició que la seguretat d’Israel sigui garantida i assegurant que el contreban d’armes no es produeixi”.

El President de torn de la Unió Europea, el txec Vaclav Klaus explicant que l’operació terrestre d’Israel “no és una operació ofensiva ans defensiva”.

Ahir, una delegació de la UE formada pels Ministres d’Exterior txec, francès, suec i el representant de la diplomàcia europea, Javier Solana, es traslladà a la regió.

El President israelià Shimon Peres afirma que no contempla un cessament del foc a Gaza. “Hamàs necessita d’una veritabe lliçó i està a punt d’aprendre-la”.

Aquesta és la situació, mentre més de 500 persones han mort, i més de 2000 han estat ferides,-la majoria palestins-, i l’ajuda humanitària té greus dificultats per arribar als hospitals i a la població civil.

Els ciutadans d’una i altra banda del món demanen que s’aturi la massacre. No volen ni un màrtir més, per una causa que està enquistada i que els actors actuals de la mateixa són incapaços per múltiples raons, de trobar la solució. Per cada mort d’avui, ni haurà 10 demà.

Els ciutadans indignats, demanen la pau pels pobles del Pròxim Orient, però les institucions internacionals no poden limitar-se a demanar la pau. El que en diem la “comunitat internacional”, els que tenen la força i la legitimitat per fer-ho, han de des de ja, posar en marxa les mesures necessàries per imposar una treva.

Lliga Àrab, NNUU, UE, EEUU, Rússia han d’asseure’s amb les parts en litigi i obligar-les a negociar utilitzant les pressions que facin falta.

No volem més condemnes per part dels que han de prendre decisions.

Respectades Majestats,

aquesta és la situació al Pròxim Orient i per això la meva petició, el meu regal d’enguany, voldria que fos la fotografia dels que he esmentat més amunt negociant per una pau justa, perquè si no hi ha justícia, tampoc no hi haurà una pau duradora. I perquè hi hagi justícia ambdues parts han de fer cessions i els que no compleixin els acords han de ser castigats.

És un regal probablement no gaire fàcil d’aconseguir, doncs no el podran comprar ni als grans magatzems, ni en els comerços justos ni en el mercats, però he pensat que essent vostès veïns de la regió potser i podrien fer de bo.

Demanant excuses per l’extensió de la carta i agraint-los la seva atenció, aprofito l’avinentesa per a desitjar-los un bon retorn a casa seva, si és que quan hi arriben encara queda alguna cosa d’empeus.

Ben cordialment,

Maria Badia i Cutchet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada