BÈLGICA ARRIBA A UN ACORD SOBRE EL PROGRAMA DEL FUTUR EXECUTIU NOU MESOS DESPRÉS DE LES ELECCIONS

Els cinc partits que des de fa uns mesos han participat en les negociacions per a la formació d’un govern definitiu han assolit aquest matí un compromís final després de tota una nit de negociacions.

El líder democratacristià flamenc, Yves Leterme, i els cinc presidents – el liberal flamenc Bart Somers (Open VLD) i el való, Didier Renders; el demòcrata cristià flamenc Etienne Schoupe (CD&V) i la francòfona, Joelle Milquet (CDH); i el soci socialista francòfon, Elio di Rupo – han acordat, després de 21 hores de negociació, un pacte que inclou un important paquet fiscal, econòmic i social, i que integra mesures concretes com la defensa del poder adquisitiu, el control de la immigració i la lluita contra el canvi climàtic. L’últim escull ha estat la reforma fiscal, així com certes qüestions de l’àmbit de justícia i seguretat social.

Està previst que entre avui i demà els òrgans de direcció dels cinc partits recolzin l´acord governamental i que, aquest proper dijous, el primer ministre interí, el liberal Guy Verhofstadt, presenti la seva dimissió al Rei Albert II, després que aquest li encarregués explorar les possibilitats de resoldre la crisi. El diumenge serà Yves Leterme, vencedor de les eleccions federals de juny de 2007, qui presti jurament davant del Parlament per presidir el nou govern.

Amb aquest acord s’aconsegueix una sortida consensuada a la pitjor crisi política de la història recent de Bèlgica. I és que han estat necessaris més de nou mesos de negociacions des de les eleccions per a arribar a un compromís entre els màxims dirigents francòfons i flamencs, les dues comunitats lingüístiques principals del país. I Yves Leterme, tot i vèncer a les eleccions, ha hagut de renunciar dues vegades durant el procés a la seva tasca de formar govern, fracassant en el seu intent de construir una coalició amb les dues famílies polítiques guanyadores dels últims comicis, per les aspiracions de major autogovern del ric nord flamenc, i per la negativa a cedir competències federals del poc industrialitzat sud francòfon.

De fet, ha estat la retirada fa unes setmanes de les negociacions governamentals dels nacionalistes flamencs NV-A, socis del partit de Leterme, el que ha facilitat molt l’acord. La nova majoria neix, no obstant, de la incertesa de la reforma constitucional, una exigència flamenca que inclou una redistribució de competències per a les dues comunitats lingüístiques que integren el país -flamencs (60% de la població) i francòfons (40%)- i que encara no s’ha materialitzat. La seva negociació segueix essent una via paral·lela.

En definitiva, el nou govern belga estarà sostingut per una àmplia coalició en la qual, a més de democratacristians i liberals francòfons i flamencs, hi participaran també els socialistes francòfons. Aquest és un punt de sortida satisfactori pel país, però el camí a seguir de ben segur serà ple de dificultats.

18 de març de 2008

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada