Amèrica Central: l’etern problema de la manca de redistribució dels recursos

Torno d’Amèrica Central on he estat una setmana en la reunió conjunta que s’ha mantingut entre el Parlament Europeu i el Parlament Centreamericà, el PARLACEN, una trobada on novament s’ha posat de manifest la necessitat d’aprofundir la cooperació entre ambdues regions per a fer front a les transformacions de la societat internacional del segle XXI.

Com a presidenta d’aquesta delegació del Parlament Europeu que s’ha desplaçat a Guatemala i Panamà, he pogut constatar l’etern problema de la manca de redistribució dels recursos que existeixen –només per a alguns- en aquesta regió. Però a més, durant la visita, han reaparegut reptes que ja no són només exclusius de la zona, sinó que abasten l’àmbit internacional, com el terrorisme, la seguretat, les migracions o la gestió del medi ambient.

També hem aprofitat l’ocasió per a debatre sobre les negociacions per a l’establiment d’un Acord d’Associació entre la Unió Europea i Amèrica Central, el qual s’espera aprovar el 2009. Jo penso que aquest acord no pot ignorar el greu dèficit econòmic, polític i social de la majoria de països de l’istme, ni les simetries entre els propis països, o entre la Unió Europea i Centreamèrica. En qualsevol cas, però, allò que és clar és que aquest acord ha de mantenir els tres pilars: el polític, el de cooperació i el comercial.

I és que, en un moment d’incertesa i preocupació generada per la crisi econòmica, financera i social que afecta el món, reforçar la integració centreamericana pot ser la millor eina per a afrontar aquest context: un bon revulsiu, en definitiva, per a impulsar la integració.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada