A soul for Europe

Enguany és el desè aniversari del llançament de la iniciativa  “A soul for Europe” (Una ànima per Europa) . Una  xarxa  europea de ciutadans, polítics i artistes. Un grup estratègic de representants de més de 20 països europeus que treballa en l’objectiu de situar la cultura en el mateix cor  de l’agenda per la integració europea. La xarxa compta amb oficines a Amsterdam, Berlín, Brussel·les i Porto i oficines associades a Belgrad i Tbilisi i un consell assessor encapçalat per Martin Schulz, president del Parlament Europeu i del que en formem part un grup de 22 diputats i diputades al Parlament Europeu.

Amb motiu d’aquest aniversari, s’ha fet una trobada a “l’Allianz Kulturstiftung” de Berlín, al costat de la porta de Branderburg.  En coincidir amb les eleccions europees del pròxim mes de maig, el debat ha comptat com a convidats especials amb els quatre caps de llista a les eleccions al Parlament Europeu. Jean Claude Juncker (PPE), Martin Shulz, (S&D), Rebeca Harms (Verts) i Guy Verhofstadt (Liberals) que han protagonitzat un diàleg entre artistes, intel·lectuals, periodistes i polítics.

Res que no sapiguem. Per la part dels artistes, queixes d’aquesta Europa que els  ciutadans no entenen. Wim Wenders, el director de cinema alemany, un dels assidus en aquests debats ens ha explicat que quan era un nen somniava amb una Europa sense fronteres, amb una Europa unida en la  qual els ciutadans, l’art i la cultura poguessin circular lliurement. Avui, existeix una Unió Europea però no és la que havia somniat i es troba decebut.

Existeix un clar distanciament de Brussel·les amb els ciutadans. Es pregunten què és el que ha fallat? És un error d’inici? Només l’economia compta?

El projecte “A soul for Europe”  involucra els polítics europeus perquè expliquin, de manera creïble, la importància i la relació estreta que tenen tots ells amb la cultura. Però es tracta aleshores només  de parlar de cultura? No.

Es tracta d’utilitzar la cultura com a pont entre Europa i els ciutadans perquè la cultura aporta  sentit de comunitat, estimula noves idees i té a veure amb les emocions. Sabem que el projecte europeu  necessita imatges per dotar-lo de visibilitat i vitalitat. Una participació dels artistes en el disseny de l’agenda europeu donaria un equilibri entre el debat econòmic, institucional i social i el de les emocions i el comunitari.

Europa té les seves crisis, econòmica, social i política. Al mateix temps, el malson del seu passat bèl·lic, que fou l’argument que va dominar la narrativa en les primeres dècades de la unificació europea, s’ha esvaït. Perquè afortunadament, malgrat les recents guerres als Balcans, el Sarajevo del 2014 no es pot comparar amb  el Sarajevo del 1914.

Aquest any, que és el centenari de la Gran Guerra, la conferència de Berlín arriba amb un projecte per unir  Europa i la cultura i amb l’encàrrec  d’impulsar la integració europea en termes culturals i  la demanda d’accions concretes a implantar durant aquest 2014.

Quan el projecte d’integració europeu sembla dissoldre’s en discussions econòmiques i monetàries hi ha una necessitat vital de definir això que en diem “Europa”.

A la conferència hem parlat de tot això. Europa vol dir ciutadans, i els ciutadans som nosaltres:  societat civil, artistes, intel·lectuals, empresaris i polítics.

Parlem amb representants de la cultura, però en realitat parlem de democràcia, parlem de la participació dels ciutadans en la política europea.

Sobretot, es tracta de confiança, de coneixement mutu, de fe en el futur, d’emocions, de sentiment de pertinença i de compartir. Es tracta de trobar una nova narrativa, d’una “substància” com deia Delors, de saber el que volem fer junts.

I per aquest objectiu la cultura és l’eina ideal perquè  té a veure amb les idees, amb la creativitat,  es representa en un terreny comú i es vincula directament amb les emocions.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada