A què esperen els estats membres per ajudar la Unió Europea a comunicar-se amb els ciutadans?

A què esperen els diferents governs estatals, regionals i locals per incorporar en les seves polítiques de comunicació, la dimensió europea?

Com pensen que els ciutadans i ciutadanes participaran a les properes eleccions al Parlament Europeu, sense un coneixement bàsic de l’acció política que realitzen les institucions comunitàries? O a l´hora de votar un nou Tractat?

Sabem que la Unió Europea és un govern més, el més llunyà -espacialment- als ciutadans, el més complex per raons clares: 27 estats, 268 regions i un total de 88.000 entitats subnacionals, que governen quasi 500 milions de ciutadans i ciutadanes. No pot ser senzill ni simple, de cap de les maneres. Ara bé, la Unió Europea és una necessitat incontestable, vital per poder governar totes aquelles qüestions que ja no poden ser tractades només a nivells de governs subestatals.

Els ciutadans a informar són els mateixos, la diferència és informar-los de qui fa què. Si la Unió Europea és un invent dels propis Estats Membres, davant la necessitat percebuda de decidir coses en comú -aquelles que ja no poden abordar en solitari-, és a dir, si el Parlament Europeu és la “pròpia criatura” dels Estats i és la institució que representa la sobirania dels ciutadans i ciutadanes europeus, a què esperen doncs els governs per fer-se’n càrrec, i per a col·laborar en la difusió de tot allò que li encomanen, a més dels resultats del treball realitzat?

Aquestes són les impressions després de la compareixença a la Comissió de Cultura de la Comissària i vicepresidenta de a Comissió Europea, Margot Wällstrom, responsable de la comunicació de la Unió, i d’Aleix Vidal-Quadras, vice-president del Parlament Europeu, responsable de la política de comunicació de la Institució.

Entenc que hi ha bona fe en les seves propostes, però lamento constatar una i altra vegada que els esforços econòmics i de tota mena que fa la Comissió Europea i el Parlament per arribar als ciutadans són poc productius.

Des del meu punt de vista, és imprescindible el compromís dels governs estatals, regionals i locals per col·laborar en l’esforç d’explicació de la feina feta en l’àmbit europeu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada