Angela Merkel al Parlament Europeu

Avui Angela Merkel ha participat en una Conferencia de Presidents dels Grups Polítics al Parlament Europeu, oberta als diputats. A continuació trobareu els missatges més destacats de la seva intervenció.

La cancellera alemanya ha destacat que el Premi Nobel de la Pau que ha estat atorgat a la UE és un reconeixement a la  trajectòria de pau i prosperitat de la Unió i ha recordat que serà el President del Parlament Europeu Martin Schulz qui el recollirà.

Merkel també ha advertit que ens estem jugant el futur de la UE pels nostres fills i ha citat al President Schulz: “o hi guanyem tots o hi perdem tots”. En aquest sentit, ha insistit que Alemanya farà tot el que estigui en la seva mà per a garantir la UE de la llibertat i ha recordat que la prioritat ha de ser aconseguir una base sòlida per la unió econòmica.

La cancellera també ha afegit que “la crisi actual no té precedents, per això tots els Estats Membres de la UE han de fer reformes i adoptar mesures i això comporta sofriments a la gent. Per aquest motiu, hem de ser responsables amb les generacions futures i reforçar el creixement i l’ocupació, comptant amb una ciutadania emprenedora. Cada euro invertit ha de representar un valor afegit per a la creació d’ocupació.”

En relació a la crisi del deute del sector privat i del bancari, Merkel ha lamentat que la crisi ens aboca a una greu situació. Si tots els Estats Membres haguéssin complert amb les directrius europees avui la situació seria més lleu. “Lamentablement, ningú ha complert”.

Per això, “cal una unió econòmica i monetària comú a través d’una política econòmicamés coordinada  i una regulació dels mercats financers homologada a nivell europeu. Ho hem de defensar-ho tots en el Consell del mes de desembre.” En aquest sentit, també ha citat a Jacques Delors: “una unió monetària sense una unió econòmica no funcionarà”. I en això, ha assenyalat que el temps li ha donat la raó.

En la part final de la seva intervenció,  Merkel ha reiterat que la UE ha de recuperar la confiança dels ciutadans i ciutadanes i que això requereix molt esforç.  En aquest sentit, no vol una UE a dues velocitats sinó una UE a una velocitat doble. “Hem d’entendre que som més forts com Unió Europea que com a nacions soles. Els parlaments nacionals hauran de col·laborar per assolir més legitimació democràtica i més control. I això vol dir també reforçar el Parlament Europeu.” – ha afegit.

“La UE ha superat fa temps la fase d’experiment i podem reajustar el model, però seguirà essent una Unió forta.  Units i decidits podem defensar el nostre model social en el món global civilitzat. United for the better! Units pel millor!”.

En el torn de rèpliques dels Presidents dels principals grups polítics de la cambra, Joseph Daul (PPE) ha insistit que “necessitem un pressupost que permeti realitzar tot el que ens hem proposat” i ha recordat que “el pressupost europeu té efecte palanca”. Com és que el Consell demana més inversions però e retalla el pressupost, s’ha de prioritzar el debat sobre els recursos propis de la UE per garantir el pressupost europeu.

Hannes Swoboda (S&D) ha assenyalat que els Socialistes i Demòcrates respecten el compromís de Merkel amb Europa però ha advertit que “no s’ha de sorprendre  que li diguem que exigeix a d’altres països mesures que no s’apliquen en el seu. “També ha afegit: “Parla de llibertat i què fan amb la llibertat els milions d’aturats a Europa? Per què no van de la mà vostè i François Hollande?”

En relació a la crisi del deute, Swoboda ha recordat que Espanya no té un problema de deute públic, sinó de deute privat. Per tant,  “no es tracta de comunitaritzar els deutes sinó de mesures que rebaixin els diners que han de pagar aquests països per aquest deute.  No necessitem només la política d’austeritat, l’hem de combinar amb polítiques de cohesió.” – ha conclòs.

Guy Verhofstadt (Liberals) ha sentenciat que vivim una crisi política generada per la manca  d’una autoritat que defensi una moneda, l’euro. “A  l’Eurozona – ha afegit – el diner prestat es paga  al  5%. Mentre que EEUU, més endeutats que la UE,  el paguen al 2,5%.  L’ explicació és que darrera del dòlar hi ha un estat i  aquí a Europa no tenim qui sustenti  l’euro. Per tant, necessitem un veritable govern i  un veritable pressupost europeu.” – ha afegit.

Per últim, l’alemanya Rebecca Harms (Els Verds) ha lamentat que estem en un cercle viciós d’austeritat pressupostària i que, per això, els països enlloc d’avençar cap a la cohesió s’estan allunyant els uns dels altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada